dijous, 3 de març del 2011

Cap a un turisme cultural i per a tothom

L'Ajuntament de Girona (una de les regidories d'ERC, en concret) ha creat un nou paquet turístic que du per títol "Girona. Ho sentiràs tot".

 Aquesta promoció està subvencionada pel Servei d'Ocupació de Catalunya, el Fons Social Europeu, i el Departament d'Empresa i Ocupació. Segons la mateixa promoció que en fa l'equip de govern, el paquet inclou "l'allotjament en un hotel de la ciutat, amb activitats sensorials i serveis que l'establiment desitgi oferir, com ara: entrades a museus, visites guiades a la ciutat (cultural, natural o temàtica), activitats a l'Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó, programació cultural, massatges relaxants a l'habitació, sopars romàntics al restaurant (propi o extern), o maridatges de vins, o aromes a l'habitació (aromateràpia)...". Evidentment, aquesta és una oferta pensada per a "parelles amb un nivell socioeconòmic mitjà-alt, alt, amb nivell educatiu mitjà-alt, i amb interessos culturals, gastronòmics, enològics...". I fins aquí la notícia.

Pensant-ho bé, aquesta és una de les iniciatives més elitistes que hauria pogut tenir l'Ajuntament. Tinc la impressió que no saben trobar un terme mig; entre aquell turisme provinent de la Costa Brava, que s'està a la ciutat molt poques hores i que arriba massivament amb autobús (i ens aporta ben poc) i aquest tipus de visitants que ara pretén atraure la regidora Cristina Alsina.

El turisme és una de les fonts més importants de riquesa de la nostra ciutat. Per consolidar-lo, cal assentar un turisme culte, que s'estigui a la ciutat més d'una nit i que gaudeixi del patrimoni. Per avançar cap aquest model de turisme proposo que l'Ajuntament es plantegi (conjuntament amb d'altres organismes com ara el Patronat de Turisme - Costa Brava) l'oferta en origen de packs turístics i culturals que contemplin estades a la ciutat.

Però cal, també, que aquestes ofertes no ratllin l'elitisme i que puguem integrar-hi turisme d'orígens i possibilitats econòmiques diferents. Cal, sobretot, una bona planificació, coordinació entre les administracions i no el pedaç temporal que acaba de proposar l'Ajuntament.