dimarts, 12 d’abril del 2011

Aires de canvi a Girona; la CUP i la veu del carrer

Els dies passen i s'apropa la data decisiva. El 22 de maig al vespre ja coneixerem els resultats de les eleccions municipals, i es revelarà el nom i el nombre dels representants que cada partit aportarà a la geometria consistorial gironina.

A Girona, de l'any 1979 ençà, hi ha instal·lat al poder el mateix partit, el PSC-PSOE, que llavors va accedir a l'alcaldia amb el suport del PSUC. Fins a l'actualitat, els hereus d'aquest mateix partit (ICV-EUiA) han contribuït a perpetuar el partit d'en Quim Nadal i companyia a la plaça del Vi.

32 anys donen per molt, i avui la sensació d'ofec i encarcarament és més latent que mai. Per això aquesta precampanya i posterior campanya està esdevenint com la del canvi. La pregunta que sura en l'ambient és: perdrà el PSC l'alcaldia? Guanyarà CiU les eleccions? Qui serà el proper alcalde o alcaldessa de Girona?

Preguntes, dubtes i precs que ressonen a mitjans de comunicació, tertúlies de cafè, converses de barra, entre amics i coneguts, a tot arreu. Es respira un ambient de ganes de canvi; això és evident.

Tanmateix, des de la CUP entenem que les coses no són ni tan simples ni senzilles. Segur que per higiene democràtica un canvi aniria bé a l'Ajuntament, però per nosaltres un canvi cuinat en un despatx no és sinònim de transformació democràtica, perquè una simple alternança de color polític no aportarà els nous aires de renovació i ruptura que necessita la política municipal gironina.

La CUP, després de treballar i fer oposició des del carrer durant més de 8 anys, després d'incidir en la política municipal, de ser present en múltiples lluites i de demostrar que la política pot esdevenir una eina al servei de la ciutadania i la transformació política al marge de les endogàmies del mateix sistema, estarà a l'alçada de les circumstàncies. Portadora de la humilitat com és, treballarà per fer realitat l'eslògan que diu que "som la veu del carrer a l'Ajuntament"

La militància de la CUP no treballa amb la perspectiva de les cadires i la poltrona: per nosaltres el canvi no és una porta d'entrada als tripijocs polítics propis de molts partits que es venen per un plat de llenties. Quan arribi el moment de decidir coses importants per la ciutat al Ple, farem que sigui la ciutadania, a través dels mecanismes participatius dels quals ens dotem, qui prengui la decisió.

D'altra banda, a més de creure fermament en la participació ciutadana i la democràcia directa, nosaltres som independentistes, d'esquerres, ecologistes i treballem pels barris. Aquests eixos bàsics i la possibilitat d'incidir i desenvolupar el nostre programa polític és el que ens motiva i empeny a treballar. Durant 8 anys hem demostrat que el carrer és també un espai de treball i incidència política, i si cal ho continuarem demostrant durant 8 anys més.