Aquesta primera setmana d'abril l'Ajuntament de Girona ha presentat la programació del Festival de Músiques Religioses (28 de juny al 10 de juliol), un dels esdeveniments pressupostàriament més ben dotats de les nostres comarques. Aquest any -de contenció i retallades en tants d'altres àmbits- ens hi gastarem ni més ni menys que 400.000 euros (si bé amb una reducció de 33.000 euros respecte el 2010. És a dir, un escàs 8,2%).
Aquestes xifres contrasten amb les dades que el mateix Ajuntament va explicar sobre un altre esdeveniment, les Fires de Sant Narcís. En el seu moment, des de la CUP ja vam criticar que que es retallés el pressupost de Fires del 2010 en un 36% (en 200.000 euros, segons l'Ajuntament) respecte l'any 2009. Vam instar a la regidora delegada d'activitats de dinamització del Territori, Pilar Prats (ERC) a oferir més explicacions a la ciutadania. Unes explicacions que no va acabar donant-nos.
Considero que en un context de crisi com l'actual tothom ha d’ajustar-se el cinturó, però també cal dir que hi ha una doble vara de mesurar entre els esdeveniments de tall més elitista -i el Festival de Músiques Religioses n'és el cas prototípic- i la cultura pensada per a tots i totes. No pot ser, per tant, que sigui sempre aquesta darrera, la cultura popular, la que en surti més perjudicada. Perquè de la retallada pressupostària de Fires, per exemple, se'n van ressentir (malgrat el bon treball dels tècnics!) les activitats infantils, els concerts i el nombre i l'abast d'activitats programades per Fires. I això, sense tenir en compte que la nostra "festa major" té un espai emblemàtic que és la Copa, el centre d'oci juvenil més important de les comarques gironines, per on una nit poden arribar a passar unes 20.000 persones. Aquestes xifres no són superades per cap altre espai d'oci. Menys encara, si parlem del Festival de Músiques Religioses, amb assistències que tot sovint queden curtes.
Dit això, l'anunci d'aquesta setmana sobre el Festival m'ha fet pensar en el model cultural que volem (i necessitem) per a Girona. Des de la CUP ens comprometem a canviar substancialment de paradigma. Estem d'acord en què una ciutat com la nostra pot i ha de donar opció per a tot tipus de manifestacions artístiques. Ara bé, cal establir prioritats i línies de treball. La nostra aposta serà per la cultura oberta, accessible a tots els públics, que ajudi a estrènyer el vincles entre les persones i a establir referents comunitaris. Res del que ha fet l'actual equip de govern.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada