dissabte, 9 d’abril del 2011

Una altra Girona és possible

Sense ni tant sols tenir representació política al Ple Municipal la CUP ha irromput amb força en la vida política i social de la ciutat de Girona. Hem aconseguit 'colar' moltes reivindicacions populars en defensa dels interessos de la ciutadania, el territori, els drets socials, etc., que sense la nostra empenta i determinació haurien estat ignorats per l'establishment polític gironí. Us deixo algunes pinzellades de què proposem:


Una ciutat habitable. Els tecnòcrates que gestionen la plaça del Vi han planificat una ciutat de 100.000 habitants i una àrea metropolitana de més de 250.000, moltes vegades sense prioritzar les necessitats reals. La CUP defensa un model urbanístic i social més respectuós amb l'entorn, el patrimoni natural, el teixit associatiu, la plana agrícola i els espais agroforestals.

Voldria remarcar les propostes per preservar l'antic espai agrícola de Domeny, el conjunt de les Hortes de Santa Eugènia, els boscos de Taialà, la zona agroforestal de Palau-Avellaneda. Cal renaturalitzar i protegir tota la conca del Ter, i especialment els trams urbans dels rius Onyar, Güell, la riera Bullidors, recuperar els aiguabarreigs... I cal minimitzar l'impacte ambiental causat per les obres del TAV en llocs com Fontajau, la Devesa i l'entrada nord, molt malmesa i artificialitzada.

Hem dit un no contundent a la  construcció del vial a les Hortes de Santa Eugènia ( vam participar activament en les mobilitzacions) , i hem fet una clara aposta pel transport públic i el comerç local enfront de les grans superfícies comercials. Hem denunciat en solitari l'existència de milers d'habitatges desocupats i hem proposat impulsar una política pública d’habitatge de lloguer i la mediació activa de l’Ajuntament en els casos de desnonaments de famílies, que s'han convertit en una autèntica amenaça per a la cohesió social.


El cas del Pavelló de la Devesa. L'obsessió de l'exregidor d'urbanisme i actual Director General de Patrimoni Cultural, Joan Pluma, per ubicar un pavelló esportiu al bell mig d'un dels indrets més ufanosos i espectaculars de Girona i de Catalunya com és la Devesa ha indignat a milers de gironins i gironines. La CUP s'hi va oposar des d'un principi i va col·laborar activament amb el moviment veïnal opositor a l'esmentat projecte. Les mobilitzacions ciutadanes en defensa de la Devesa van desfermar una tempesta política en el si del govern municipal de Girona, i afortunadament la posició contrària a la construcció d'un pavelló a l'interior per part de Patrimoni Cultural (abans que l'inefable Pluma entrés a dirigir l'organisme) va aparcar el projecte, al menys de moment. Sigui com sigui, cal estar amatents.


Treballant pels drets laborals i socials. La CUP s'oposa a l'externalització de serveis públics municipals i reivindica la remunicipalització d'alguns serveis i quan ha calgut la CUP s'ha mullat a favor dels drets dels treballadors públics. Fa anys que proposem esmenes als Pressupostos Municipals per tal que s'incrementin les partides destinades als Agents d'Ocupació i Desenvolupament Local, i la consolidació d'un servei d'intermediació laboral que doni resposta a les necessitats que té la ciutat en aquest àmbit. També hem proposat que l'Ajuntament fomenti la creació de cooperatives i iniciatives d'economia social i solidària. Per nosaltres reforçar els serveis socials és una prioritat per a garantir la cohesió social.


Una ciutat pionera i habitable 
. Hem proposat amb èxit reduir l’ús de bosses de plàstic, afavorir la bioconstrucció, instal·lar calderes de biomassa i diversificar les fonts d'energia primària. També, fem una aposta contundent per l'estalvi, l'eficiència energètica i volem repensar l'actual model energètic centralitzat. Hem treballat per combatre les emissions de Co2 a la ciutat, i hem donat suport a totes les iniciatives encaminades a potenciar el transport públic i col·lectiu. Hem afavorit la implantació de mercats d’intercanvi i hem proposat declarar Girona ciutat lliure de transgènics; tot i que ens hem quedat sols defensant l’alimentació amb productes ecològics i de proximitat als menjadors de les escoles.


Potenciar la participació. Malauradament no hem aconseguit crear canals útils per a la participació ciutadana directa i popular. Sentim vergonya aliena per la voluntat de control polític  de l'equip de govern, la poca iniciativa de la Àrea de Participació, i l'ús sistemàtic de les ordenances de via pública i convivència per multar i reprimir els qui pensem diferent i volem recuperar els carrers. Serà feina nostre i d'altres col·lectius i entitats treballar per reforçar l'actual reglament de les institucions de la participança de Girona, i dotar-les d'una estructura més transparent i horitzontal per tal d'afavorir una vertadera democràcia directa i participativa a Girona.


Crisi: avançant cap al  canvi social. Des del convenciment que hi ha un altre món possible, millor; treballarem per assolir la plena sobirania nacional per facilitar l'exercici dels nostres drets col·lectius. També pensem que cal transformar l'actual sistema productiu i consumir d'una manera més democràtica, racional i respectuosa amb l'entorn i les persones.  La crisi que colpeja mig món i de retruc Girona ha de ser una oportunitat per repensar la nostra ciutat i municipi. En d'altres ocasions ja hem proposat que Girona ha de situar-se plenament en una ciutat en transició, potenciant una economia local, de proximitat, sostenible i que tingui com a prioritat el benestar de la ciutadania i no el benefici d'especuladors, banquers i negociants desaprensius. 


Reforçar l'alternativa. Per seguir treballant en aquesta línia cal que la CUP reforci la seva posició, i que obtingui representació política a l'Ajuntament de Girona el proper 22 de maig. Només així l'alternativa necessària que és la CUP podrà articular un contrapoder popular que, treballant en múltiples direccions i àmbits, permeti construir aquesta altra Girona millor; més justa, lliure i solidària.