Diuen que vivim una de les pitjors crisis econòmiques de la història contemporània. I segurament és cert. Una recessió que ha originat una reacció ultraliberal sense precedents, una ofensiva de les forces econòmiques contra l'Estat de Benestar, que el consideren una rèmora del passat i una llosa per a estimular el creixement econòmic i augmentar la productivitat i els guanys.
Estem a poques setmanes de l'estiu de 2011, i probablement les xifres d'atur augmentaran, igual que els desnonaments i el tancament d'empreses. Mentrestant, també augmentarà el nombre de persones que viuen sota el llindar de la pobresa. A Girona convé fer un seguiment d'aquests indicadors, perquè si l'evolució de l'economia es manté en aquesta tendència cada cop ens aproparem més al risc de tenir un municipi dualitzat i fracturat. Les solucions són complexes, costoses i a llarg termini, però convé recordar que fa més d'un any que a Islandia van dir que no, que no accepten les imposicions dels poders capitalistes, que la democràcia no es trepitja. L'exemple d'aquesta petita nació nòrdica ens pot ajudar. En aquest sentit, la nostra ciutat ja va començar a experimentar en mecanismes de democràcia popular fa un any.
I és que les grans complexitats de la història acostumen a generar grans respostes. Davant de la situació econòmica en què es troba Catalunya i Girona, davant dels abusos de bancs i caixes, davant de l'obsolet model econòmic basat en el creixement del PIB, davant del risc d'una nova injecció de recursos a la banca, davant de la manca de valentia de la classe política en general, crec que toca ser coratjosos i proposar la celebració d'una consulta ciutadana al nostre país, als Països Catalans; a la nostra ciutat, a Girona.
Proposo que una xarxa d'entitats, cooperatives, col·lectius, associacions... valorin la possibilitat de fer parlar al poble a través d'un procediment tan democràtic com una consulta ciutadana. Constituir un nucli promotor que impulsi aquesta proposta i que es formi una comissió cívica organitzadora que treballi a nivell voluntari per tal de celebrar a Girona una consulta ciutadana sobre les retallades.
A Catalunya tenim una gran tradició transgressora i de radicalitat democràtica, i crec que ara toca tornar a desafiar al poder establert i treballar per fer parlar el poble, més enllà dels comicis electorals. Des de les consultes per l'abolició del deute extern, fins al procés de consultes per la independència nascut a Arenys de Munt i que en un futur breu culminarà en un referèndum nacional, passant per la tradició de desobediència civil amb exemples com ara la insubmissió al servei militar obligatori. Tot aquest bagatge caldria aprofitar-lo i posar-lo al servei de la democràcia i en contra de les retallades i el desmantellament de l'Estat de Benestar. La democràcia no ha de fer por a ningú, que parli una vegada més el poble.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada