divendres, 4 de novembre del 2011

Hipocresia en temps de Fires



Ara fa aproximadament tres setmanes vaig tenir l'ocasió d'escoltar en directe les intencions del nou govern municipal pel que fa a les Fires i especialment a les Barraques, l'espai dinamitzat per la comissió de la Copa, amb la participació de les entitats de la ciutat.

Les paraules del tinent d'alcalde Jordi Fàbrega, ínclit membre d'UDC eren diàfanes: "enguany no s'han pogut fer canvis, però per l'any vinent n'hi haurà de radicals", i feia referència a l'alternança "democràtica" que hi ha hagut a Girona, tot posant de manifest la legitimitat democràtica que els empara a fi i efecte de fer el que els roti.

Era evident que amb el canvi de govern els sectors conservadors de la ciutat no trigarien a exigir canvis radicals i a imposar la seva línia retrògada, i òbviament l'espai de les Barraques, al Passeig de la Copa, és una de les obsessions i el primer objectiu a abatre.

En les darreres edicions de les Fires, CiU ja s'havia abraonat amb la Copa i les barraques i en companyia dels seus aliats naturals: la dreta espanyolista del PP, van fer intenses campanyes polítiques basades en la criminalització de les barraques i el menysteniment sistemàtic cap a les entitats i persones que tantes hores dediquen a treballar per aquest espai tan emblemàtic, i perquè esdevingui un espai d'oci popular, lúdic, festiu, tan característic de la nostra cultura mediterrània.

Amb la sempre recurrent excusa de la venda d'alcohol a menors no han dubtat a carregar contra l'espai, criminalitzar-lo, tot estigmatitzant a les entitats. Em sorprèn aquesta doble moral tan hipòcrita: abraonar-se contra les barraques amb l'excusa etílica, i en canvi fer els ulls grossos al model d'oci consumista i alienador que impera en la majoria de locals nocturns de la ciutat i la comarca.

Enguany els sectors durs del conservadurisme gironí necessitaven no ser menys que els seus predecesors governamentals i, vet-t'ho aquí, que han decidit agafar un parell de caps de turcs i tancar dues barraques. Em pregunto si la croada continuarà i fins on pensen arribar. Em temo que els seus límits son inescrutables perquè la hipocresia del conservadurisme és infinita; la doble moral de certes elits polítiques és una constant sistemàtica. Hipocresies de la dreta, res de nou.

Finalment només em resta manifestar tot el meu suport i de la CUP a les persones i entitats agrupades al voltant de la comissió de la Copa, que treballen durament tot l'any per tal que la nostra ciutat pugui gaudir durant 10 dies d'aquest espai d'oci popular tan singular.