dimarts, 13 de desembre del 2011

Un Ple intens i productiu

Ahir, dilluns 12 de desembre es va celebrar una sessió Plenària a l'Ajuntament de Girona. I una vegada més un representant del teixit associatiu, un ciutadà, no va poder expressar-se lliurement al Ple i adreçar-se obertament als regidors i regidores. El ROM continua impedint exercir aquest dret i la participació no es pot desenvolupar plenament: haurem de continuar-hi insistint. Continuem confiant en la paraula donada per l'alcalde, tot i que la nostra paciència no és il·limitada.


IC-V i el canvi climàtic

Ahir es van aprovar mocions i propostes importants al Ple. El grup municipal d'ICV-EUiA en va presentar una per combatre el canvi climàtic i concretar mesures que ens ajudin a reduir les emissions de CO2 i avançar cap a una reducció del 20% en l'horitzó de l'any 2020. La moció es va aprovar per unanimitat, i ho celebro, perquè el combat contra el canvi climàtic ha de ser una prioritat estratègica de país, de ciutat i a nivell internacional.


Les mocions que el PSC va retirar

EL PSC portava dues mocions, una per fer el centre cívic al Modern i una altra per promoure les noves tecnologies a l'Ajuntament i regular-ne l'ús. Va enretirar les dues mocions i va emplaçar la CUP a enretirar la que presentava pel Modern i el Centre Cívic.


Les mocions de la CUP

La primera de les mocions que presentàvem era la del Modern, una proposta de consens que intentava aglutinar i les diferents propostes que s'havien fet pel que fa a la rehabilitació de l'edifici del Modern i la construcció del Centre Cívic al Barri Vell. El govern municipal va fer recentment públic un document en què exposava els seus projectes per a rehabilitar el Modern i proposava de fer el centre cívic del Barri Vell a les Voltes d'en Rosés.

La CUP proposava a la moció obrir un procés de diàleg que incorporés els grups municipals, les entitats i la ciutadania amb la finalitat d'apropar al màxim les diferents posicions i prendre una decisió. Probablement tots tenim punts de vista diferents en aquest afer de gran importància i per això hem obert un diàleg amb diferents col·lectius per escoltar i copsar opinions i punts de vista. I fidels a aquest plantejament hem presentat la moció, conscients de la complexitat de la qüestió i amb voluntat d'arribar a acords de ciutat.

El PSC i ICV-EUiA ens diuen que no hem actuat correctament. Concretament, Iniciativa ens diu que aposta per fer el centre cívic al Modern, i PSC ens diu entre d'altres coses que potser hauria calgut crear una comissió de treball per definir el projecte. Responem que estem d'acord en crear una comissió i que creiem que la nostra moció és oberta i que l'esperit que la sustenta és el diàleg, l'acord i la bona voluntat. Finalment es palesa la discrepància, legítima i lògica. Més endavant farem públiques les nostres propostes tant per aquest tema com pel que fa al model cultural vigent a Girona, elitista i poc popular. La moció té els vots de CiU i la CUP, les abstencions d'ICV-EUiA i el PP, i els vots en contra del PSC

La segona moció que vam presentar va ser per demanar que l'Ajuntament de Girona s'adhereixi a l'Associació de Municipis per la Independència. Quan em va tocar exercir ús de la paraula vaig proferir unes paraules que no van agradar a la portaveu del PP, i va demanar a l'Alcalde que s'expulsés als 3 regidors de la CUP. Concepció Veray em va dir que per quina raó no li tenia respecte. Vull deixar constància que per principis ètics molt profunds jo sempre tinc respecte per tothom, malgrat que aquest tothom pugui esdevenir el meu enemic o adversari ideològic, cal respectar totes les persones, siguin qui sigui. Però el respecte no implica haver de callar o coartar la llibertat d'expressió. Considero que el PP no és un partit plenament democràtic per vàries raons, i tinc dret a expressar-ho públicament en el marc d'un Ple. Almenys és el que jo penso.


Preguntes i precs

Els diferents grups municipals fan una bateria de preguntes, nosaltres en fem 7-8 però només en resumiré una. Preguntem al govern si té constància dels greus fets que han patit un grup de treballadores netejadores en un centre escolar de l'Ajuntament. Hi ha hagut un cas de repressió sindical i un col·lectiu de dones ha estat assetjat per l'empresa EULEN, en un exercici antidemocràtic d'abús de poder. Preguntem a l'equip de govern si pensa fer quelcom al respecte i manifestem que donem suport plenament les reivindicacions d'aquest col·lectiu de dones, alhora que notifiquem que donarem suport a les mobilitzacions que puguin emprendre. No pensem tolerar abusos dels sectors poderosos envers els més febles i en aquests temps durs de crisi i d'abusos patronals ens posarem al costat dels nostres, de les classes populars, com hem fet sempre.