divendres, 26 d’octubre del 2012

Democràcia, justícia social i ordenances fiscals

Escric aquestes ratlles a poques hores de publicar-se una nova enquesta de l'EPA on hi ha dades demolidores pel que fa a l'atur. Fet i fotut, l'atur augmenta i agumenta així el nombre de persones que s'apropen al llindar de la pobresa, superant tots els rècords imaginables fa només pocs anys o fins i tot mesos.

I en aquest context es produeix el debat d'ordenances fiscals a Girona, preludi del nou pressupost 2013 que aviat s'haurà de començar a tramitat. Un context econòmic farcit d'incerteses i misèries i en el qual és difícil no fer-ne al·lusió en el Ple d'aquesta tarda, convocat a última hora i d'urgència.

La postura de la CUP ha quedat ben clara i palesa. La nostra és una opció per la progressivitat fiscal, per fer pagar als més rics i poderosos (començant pels bancs) i per alleugir la pressió fiscal a les classes populars, o com a mínim intentar-ho. Altres eixos que estructuren les nostres prioritats són replantejar i rebaixar despeses innecessàries i superflues (llums de Nadal, sous inflats de càrrecs de confiança...).

La nostra posició al Ple d'aquest dilluns va ser clara. No podiem votar a favor de la proposta del govern i alhora expressàvem la nostra preocupació pel fet d'una possible prorrogació de les OOFF, amb els efectes col·laterals en termes democràtics (eliminació del període d'al·legacions en el qual les entitats i ciutadans poden fer propostes) i econòmics (pèrdua d'ingressos per part de l'Ajuntament) . El gest de responsabilitat democràtica que vam tenir va ser una deferència a una ciutadania i un teixit associatiu que creiem que es mereix una oportunitat.

I després de les converses mantingudes i de la voluntat de l'equip de govern de tornar-ho a provar mantenim la nostra postura, per coherència i per responsabilitat. Esperem que a partir d'ara (si és que aquesta tarda s'aproven provisionalment aquestes OOFF) el govern de la ciutat aturi la seva deriva dretanista i escolti les entitats i l'oposició d'esquerres. En aquesta línia treballarem les properes setmanes, escoltant la ciutadania i mantenint un diàleg obert, transparent, sincer i generós amb el teixit associatiu, en benefici de la ciutat.  Quan toqui el torn d'intervenció de la CUP intentarem no caure ni en provocacions ni en demagògies, defensarem la nostra postura amb arguments i fermesa .