dilluns, 5 de novembre del 2012

Fires i barraques: reinventar-se o...

S’ha acabat una nova edició de Fires, i és moment de fer valoracions. D’una banda hem vist amb satisfacció com s’ha desenvolupat, amb un gran èxit de participació i assistència, la programació de les Fires Populars, que enguany han comptat amb l'adhesió de múltiples de la ciutat, han aportat una alenada d'aire fresc i han renovat una programació de Fires.

De l’altra, actes de les Fires han continuat comptant amb una adhesió massiva, com ara la cantada d'havaneres, les places castelleres, la trobada gegantera, les titelles, el pregó, propostes noves com la Copeta... També, enguany els firaires s'han queixat força de la crisi i no acaben de veure clar això de la jornada anticrisi.

Pel que fa a les barraques de la Copa, ens preocupen alguns elements que creiem que poden posar en perill el model actual. Quan algunes entitats de la ciutat van apostar per crear aquest espai va esdevenir una gran innovació, i després de dècades d'èxit cal anar-lo repensant, partint del paper inevitablement protagonista del teixit associatiu gironí. Si no s'aposta per aquesta reinvenció hi ha el risc que el model de barraques que hem desenvolupat punxi i arribi a la seva fi.

Entre d'altres coses, perquè hi ha una sèrie de factors promoguts per CiU i els seus aliats del sector privat que estan deixant tocat de mort l’espai de la Copa. La manca d'inversió a l'espai, la criminalització del model i la problemàtica mal enfocada de la venda d'alcohol, l'entrada del sector privat, les restriccions normatives... Es tracta d’una estratègia que, afegida al factor crisi, pot acabar fent totalment inviable per a les entitats gestionar una barraca i posar seriosament en perill la continuïtat de les barraques.

Ara que acabem de superar aquesta edició de les Fires és el moment de reflexionar, de donar veu a les entitats i de reformular el model en aquells aspectes que coixeja. La ciutat evoluciona i sovint cal prendre decisions per poder millorar el que tenim. Les barraques i el teixit associatiu de la ciutat tenen l'oportunitat d'obrir un procés de reflexió i de reforçar el teixit associatiu i popular d'una ciutat i d'unes Fires que volen esdevenir vives, populars i obertes.