diumenge, 24 de febrer del 2013

Pressions en el procés d'aprovació del pressupost

Gener 2013. Comença el procés per tramitar el pressupost municipal per aquest any 2013. L'equip de govern presenta la seva proposta i la trasllada als grups de l'oposició, la CUP analitza i reflexiona sobre el pressupost i els escenaris possibles en cas d'aprovar-se o de no aprovar-se.

El procés, com sempre, es cuina a porta tancada, els grups municipals discuteixen i debaten entre ells. Enguany però hi ha un canvi, el precedent establert en la tramitació de les Ordenances Fiscals fa que la Mesa d'Entitats participi directament en les converses. Per part de la CUP es valora molt positivament però es creu que l'obertura ha de ser més àmplia i per això la CUP porta el debat a d'altres col·lectius de la ciutat, cosa que no s'havia fet mai anteriorment. La transparència i la participació haurien de formar part estructural de la democràcia municipal, crec jo.

I aquí és quan comencen a aparèixer pressions sobre la CUP. Articles tendenciosos a la premsa, pressions d'altres grups municipals, informacions confuses, enganys i mentides en alguns àmbits de la ciutat. Enganys intencionats per erosionar la CUP i pressionar-la perquè decanti el seu vot en un sentit o en un altre. Després del temps que porto com a regidor (1 any i 9 mesos) i després de tot el que he vist ja no em sorprèn gaire res. La hipocresia, les converses de passadís, les petites traïcions i d'altres misèries formen part del dia a dia de la política. Alguns articles a premsa denoten les intencions: culpabilitzar a la CUP i condicionar el seu vot. Si ens abstenim uns (PSC i els seus tentacles) ens acusen de ves a saber què, i si votem que no, els altres, en aquest cas CiU I ICV-EUiA, ens acusen d'irresponsables i immadurs. Al PP ni l'esmento perquè no tinc ganes de perdre el temps. En tot cas tots ells han d'anar entenent que la CUP no fa política per mercadeig, la CUP no ha arribat al consistori gironí per fer convencionalismes tradicionals. Si volguessim fer això ja estariem militant en d'altres partits.

Els i les militants de la CUP no som polítics professionals. Som ciutadans del carrer amb ganes de treballar per la nostra ciutat i les decisions que prenem poden ser equivocades, cert, però en tot cas les decisions no les prenem a porta tancada. Malgrat la possibilitat d'equivocar-nos som responsables i intentem ser honestos i honestes. Per aquest motiu la decisió sobre el vot definitiu en aquest pressupost 2013 la prendrem a partir de les reflexions que es produiran en el marc de l'Assemblea Oberta que farem el proper dia 27 a 2/4 de 8 a la sala Josep Irla, davant de la Casa de Cultura. Qui vulgui, pot venir-hi a dir la seva.