divendres, 26 d’abril del 2013

El Pla de Mobilitat, un repte per la ciutat

El regidor de Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, ha dirigit una àrea que té el mèrit d'haver convocat la Taula de Mobilitat, una eina que ens ha d'ajudar a planificar, gestionar i ordenar la mobilitat a la ciutat i les seves rodalies. La convocatòria de la Taula era una vella reivindicació del teixit associatiu de la ciutat i de les entitats ecologistes, així com de partits com la CUP, que durant anys ho reclamaven des del carrer. S'ha de reconèixer que Alcalà ha acomplert la promesa que va a l'inici del mandat i ha treballat perquè la taula sigui una realitat. S'ha convocat fins a 6 cops i ja s'ha publicat l'estudi que ens mostra la fotografia de la mobilitat actual a la ciutat.

Tanmateix, els models de mobilitat que defensem nosaltres i que defensa CiU difereixen i molt. Cal tenir en compte les reivindicacions i propostes de col·lectius com Mou-te en Bici. Des del meu punt de vista el protagonisme que exerceix el vehicle privat és excessiu. Quasi un 60% dels desplaçaments es fan en cotxe privat i aquesta tendència és la que caldria invertir. Prop d'un 4% es desplaça en bicicleta i en transport públic, mentre que un 36% ho fa a peu. Malauradament tinc la sospita que els partits d'ordre (CiU, PP, PSOE...) no tenen intenció de capgirar aquests percentatges i les concessions al lobby del vehicle privat continuaran.

Canviar hàbits és complex, transformar la realitat és complicat, capgirar les tendències i les inèrcies requereix enormes esforços, i no fer res i continuar com fins ara és senzill, però dissortadament té un preu molt elevat. L'actual model genera contaminació acústica, pol·lució, fomenta el canvi climàtic, genera sinistralitat... i és insostenible. Contribueix a fer la nostra ciutat més agressiva, dura i poc amable.

Un nou paradigma de la mobilitat ens pot ajudar a fer la ciutat més amable, humana, sostenible, respirable, sana. Un nou paradigma que ens faci més civilitzats, moderns, democràtics i respectuosos amb l'entorn és a l'abast. Cal sacrifici, voluntat política, il·lusió, empenta i ganes. Tenim l'oportunitat de fer esmenes i propostes al Pla de Mobilitat. Treballem, doncs, per apropar-nos a aquest nou model de ciutat: entre totes i totes ho podem fer possible. Som-hi!