dissabte, 18 de maig del 2013

Contenidors, barris i tractament de residus

Aquest article es va publicar fa 2 dies al Diari de Girona. Llavors no se sabia encara el pacte PP-CiU sobre el tema dels contenidors. No obstant això el publico perquè crec que continua sent vàlid. No deixa de sorprendre'm, la política. Avui es despotrica d'algú i demà se l'abraça. Creia que era una altra cosa però veig que el teatre i la hipocresia son eixos centrals d'aquest joc. A hores d'ara la CUP no ha rebut cap trucada ni cap oferta de diàleg per parlar del tema.


CONTENIDORS, BARRIS I TRACTAMENT DE RESIDUS
Jordi Navarro, regidor de la CUP a l'Ajuntament de Girona

 Al ple del mes de maig a Girona es va rebutjar una proposta de l'equip de govern per modificar l'actual contracte de recollida d'escombraries i neteja viària, i renovar de cop tot el parc de contenidors de la ciutat, cosa que seria finançada en bona mesura amb fons europeus. El govern va dur la proposta al plenari sense haver-la acordat amb cap altre grup, i com que CiU governa en minoria es va trobar sense suports per tirar-la endavant. El tema ha generat certa polèmica, perquè l'equip de govern ha reaccionat amb males maneres, acusant l'oposició d'irresponsable, i fent córrer informacions tergiversades que no han fet més que confondre la gent. Em sembla important deixar clar que la subvenció europea es pot aprofitar per a projectes per la ciutat alternatius al que ha plantejat l'equip de govern, i que si la proposta de CiU no ens convenç no és perquè no ens preocupi l'estat dels contenidors en determinades zones de la ciutat, sinó perquè volem avançar cap a un altre model, que més avall us detallo.

Atenent a l'actual sistema i fixant-nos en el curt termini, sense dubte a Girona els contenidors més malmesos i bruts estan ubicats als barris, com ara Santa Eugènia i Sant Narcís. En general, en canvi, les zones cèntriques i turístiques gaudeixen de contenidors en més bon estat. És un greuge que durant anys els governs socialistes no van corregir i que CiU ha mantingut des que ha arribat al govern. En més d'una sessió plenària la CUP s'ha queixat per l'estat lamentable d'alguns contenidors, i per les diferències que es fan entre barris, i la resposta sempre ha estat la mateixa: fugir d'estudi. Així, fa temps que defensem que es canviïn els contenidors més malmesos o que es reparin els que es puguin recuperar. No obstant això, una simple passejada pel conjunt de la ciutat ens farà veure que n'hi ha molts encara en bon estat, i que no és necessari canviar d'un dia per l'altre tots els contenidors, amb el cost que suposa.

En aquest sentit, creiem que renovar de cop tot el parc de contenidors de Girona és una decisió estratègica, que s'ha de prendre tenint en compte quin és el model de recollida i gestió de residus que volem com a ciutat. I aquí és on estem en desacord amb l'equip de govern. Perpetuar el sistema de tractament de residus basat en els contenidors és apostar per un model ineficient. Ara mateix el percentatge real de recuperació de residus és molt baix, i en el cas dels envasos estem en percentatges baixíssims, del 25%. Creiem que cal mirar Europa i tendir cap a models més avançats, sostenibles i eficients. El sistema de recollida porta a porta, que recentment s'ha implantat a Celrà amb èxit, o el Sistema de Devolució i Retorn d'Envasos (SDRE) són alternatives que permetrien assolir nivells de recuperació del 80-90% amb un cost ambiental i econòmic menor que l'actual, i superar el model desfasat i ineficient basat en contenidors, incineració i abocadors.

Pel que fa als fons FEDER provinents de la Unió Europea, és evident que hem de treballar tant com calgui per no perdre aquests diners, i destinar-los a finançar un bon projecte per la ciutat. Tenim fins a finals del 2013 per fer-ho, i per això des de la CUP reafirmem la nostra disposició al diàleg amb l'equip de govern per fer-ho possible. Posem-nos-hi ja, sense perdre més temps.