divendres, 19 de juliol del 2013

Els mercats a Girona

Quan jo era un marrec amb el nas ple de mocs, a part de fer trapelleries acostumava a acompanyar al meu avi al mercat. Ho recordo com un costum ritualitzat que va convertir el dissabte al matí com el dia del mercat. El meu avi venia tot puntual i els meus pares respiraven alleugerits perquè durant unes hores em convertia en un nét obedient. M'hi convertia, entre d'altres coses, perquè d'aquesta manera el gelat setmanal estava assegurat. Aquest ritual setmanal d'un gironí com jo forma part de la cultura mediterrània del nostre país: anar a mercat i passar l'estona, comprar a bon preu i saludar amics i coneguts.

Fa anys l'actual mercat de la Devesa (del Mercat del Lleó en parlarem un altre dia) estava ubicat on ara hi ha el barri de la Devesa i la pressió dels nous veïns va expulsar el mercat d'aquella centralitat al vial perimetral de la Devesa, a tocar del riu Ter, tant a l'estiu com a l'hivern. Avui, el debat de la ubicació del mercat retorna (de fet, no n'ha marxat mai). Molts veïns de la Devesa no el volen perquè diuen que és un desori, i els nous emplaçaments proposats també generen reaccions adverses a priori.

Vegem pros i contres de les possibilitats de canvi que s'han plantejat fins ara. Pel que fa a la ubicació del mercat al Parc Central és evident que després de 5 anys d'obres i merders (i espereu perquè això va per llarg) la notícia hagi estat rebuda al barri com una galleda d'aigua freda. Ubicar el mercat al Parc Central em sembla ara mateix una mala opció, o més ben dit un insult a uns veïns que han patit el que ningú no sap!

Però el no sistèmàtic que es manifesta en d'altres llocs no el comparteixo. Els mercats són una constant arreu del territori català i de bona part d'Europa. Un mercat setmanal activa l'economia, ofereix una alternativa econòmica a les classes populars i és un bon espai de relació més enllà de les grans superfícies comercials.

Cal reobrir aquest debat, però amb el benentès que hi ha moltes famílies que depenen del mercat, llocs de treball en joc i que no ens podem limitar al no sistemàtic. Sóc usuari del mercat des de fa dècades i no me n'avergonyeixo, sóc un usuari més entre la multitud i no crec que Girona es pugui permetre el luxe de perdre un mercat tant esplendorós, que òbviament cal replantejar i millorar.

Pensem en el mercat de Can Gibert. Tot i que sempre hi ha coses per millorar és un mercat que fa goig. Les parades estan ordenades i és un bon catalitzador de l'economia perquè atreu nous usuaris que alhora nous usuaris al comerç local del barri. Cal estudiar-ho tot i fer les coses amb molta cura i, sobretot, sobre la base del diàleg, per tal que tots plegats en quedem satisfets.