dijous, 1 d’agost de 2013

Un altre estiu sense oci popular?

Aquest serà el segon estiu que Girona no podrà gaudir de les delícies del Mercat del Món. Un esdeveniment popular i cultural que se celebrava anualment en el marc incomparable de les pedres del Barri Vell, a peu de catedral i a la plaça dels Apòstols. Tot un fenomen social que feia gaudir milers de gironins i gironines de les nits d'estiu sota la frescor del Barri Vell. Un esdeveniment que els sectors conservadors de la ciutat van decidir tallar de soca-rel. Malgrat les peticions d'entitats i l'oposició, de moment CiU continua bloquejant la demanda de recuperar aquell excel·lent punt de trobada intercultural que representava també un revulsiu per entitats del tercer sector.

I aquest 2013 serà el primer estiu que Girona no comptarà amb una oferta d'oci com la que oferien les Carpes de la Devesa. No defenso aquell model, que tenia múltiples macances. Però optar per desmantellar les Carpes i no oferir cap alternativa és una actitud poc constructiva, que a més obligarà als joves i no tant joves de la ciutat, a dependre més del cotxe privat per arribar a d'altres centres d'oci, amb tots els riscos que això comporta. Igualment, sóc del parer que cal diversificar l'actual oferta d'oci i trobar models menys elitistes i de caràcter més popular i participatiu.

Per tant, Girona ha perdut en un parell d'anys dos espais que enriquien i complementaven l'oferta d'oci estiuenca. I en uns moments com els actuals no ens convé eliminar espais d'oci a l'aire lliure; cal treballar per trobar nous emplaçaments alhora que facilitar la implicació del teixit associatiu de la ciutat en trobar noves fórmules d'oci més enllà dels actuals circuits comercials.

2 comentaris:

Dimas Streich Colomeda ha dit...

I sense oblidar que han decidit fer fora la gent de les terrasses a una hora que les condemna al fracàs. Gent jove que no tindrà feina i gent jove que no pot gaudir de les terrasses.

No dic que no s'hagi de procurar pel bé del descans dels veïns, però cal saber que el problema no són les terrasses sinó justament aquells establiments sense terrassa en els quals la gent es veu obligada a estar al carrer.

Aquesta ciutat està morta.

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Jo he sigut jove i recordo quan fa anys es deia que Girona era una ciutat molt avorrida, un autèntic paradís gris, fosc i tancat. Però sempre hi havia un grup d'irreductibles que es negava a acceptar aquella realitat ( carrer dels Torrats, cases okupades, casals de l'esquerra independentista, alguns bars...) Han passat els anys i la cosa continua més o menys igual però també continua havent-hi gent que es nega a viure en una ciutat cementiri. Amb tot és evident que cal que tots plegats fem un canvi de xip, hem de respectar el descans dels veïns però hi ha d'haver espais de disbauxa, gresca, jarana i alegria. O sinó serem una ciutat d'amargats, i això no pot ser.