dissabte, 26 d’octubre del 2013

Ordenances fiscals i injustícies fiscals i socials

Dilluns vinent hi ha a les 12 del migdia un Ple extraordinari sobre Ordenances Fiscals, les del 2014. Parlem dels ingressos que ha de recaptar l'ajuntament via impostos i via taxes per tal de continuar prestant serveis. Un procés tècnic i polític que va associat als pressupostos. Penso que abans d'abordar aquest tema cal deixar clars tres aspectes: Primer: finançament municipal, segon, justícia social i ambiental, i tercer participació.

Els municipis estan mal finançats perquè la immensa majoria dels recursos recaptats van a parar a nivells administratius superiors i el municipi, que és la peça més propera al  ciutadà cada cop ho té més complicat per disposar de recursos. El ciutadà paga tributs, taxes i impostos i més del 90% marxa cap al nivell estatal i autonòmic. Mentre Catalunya no resolgui la seva situació política no es podrà desbloquejar el problema del finançament municipal. L'estat gasta recursos en tonteries (monarquia, exèrcits, AVES sense passatgers, grans obres faraòniques...) i el municipi ha de sobreviure com pot.

En segon lloc el difícil context actual de crisi econòmica, social, política i civilitzatòria no pot continuar amb l'actual model fiscal no progressiu. O comencem a treballar a fons en la progressivitat, o comencem a treballar a fons per gravar les grans fortunes, els bancs, les empreses grans..., o la càrrega fiscal acabarà per ofegar encara més els qui més pateixen.

I finalment, el procés de tramitació d'Ordenances Fiscals (ingressos) caldria vincular-lo més al Pressupost Municipal (despeses i classificació) tot apostant per potenciar més la participació ciutadana. L'any passat, els grups municipals de la CUP i ICV-EUiA van fer una prova pilot amb la Mesa d'Entitats per tal d'incorporar més ciutadania als procés de negociació i tramitació. El resultat es pot qualificar de positiu en termes de participació tot i que els resultats pràctics tenen molts matisos i són qüestionables, ja que l'equip de govern no ha desenvolupat alguns dels acords.

Dilluns es farà l'aprovació inicial en la qual ja s'ha materialitzat un acord entre el tripartit clàssic: PP+CiU+PSC, cosa que no ha de sorprendre'ns. La CUP ha presentat una bateria de propostes socials i ambientals, les quals no han estat acceptades, algunes per qüestions polítiques i d'altres per qüestions tècniques. Nosaltres continuarem perseverant i sense moure'ns de la ruta traçada pel nostre programa de lluita política: fomentar la justícia social i redistributiva de les administracions i potenciar la fiscalitat ambiental.