dilluns, 6 de gener del 2014

Girona, ciutat bruta per sempre?

Quan jo era un marrec i vivia arran de l'Onyar, a la pujada de Sant Feliu, recordo perfectament els sorolls habituals dels vespres. "Xof", era el so que feien les bosses d'escombraries quan xocaven amb l'aigua del riu. Si, aquest era un dels sistemes que utilitzàvem els gironins i les gironines per desfer-nos dels residus a la Girona gris dels primers anys de la "transició". Un sistema poc cívic i sense consciència ambiental, a part d'ineficient. Òbviament no tothom ho feia, per sort!

Ha plogut des de llavors i els diferents governs municipals han fet campanyes i polítiques per netejar la ciutat i fer-la més acollidora. Des del "Girona neta" i "Girona m'enamora" dels governs presidits per Joaquim Nadal fins al "Girona emociona" del govern Puigdemont, passant  pel "Girona tria" del tripartit. La ciutat ha crescut i ha evolucionat i sempre hi ha hagut queixes de brutícia, però és evident que d'uns anys ençà és més bruta que mai. Les causes? Crec que son vàries. Més cagarades i pixarades de propietaris incívics de gossos, més envasos i embolcalls i més brossa que va a terra. Més incivisme i menys consciència col·lectiva.

La sensació de ciutat bruta la tenen sobretot els barris de la perifèria, que se senten abandonats i poc o mal gestionats pels diferents equips de govern de la plaça del vi. L'actual govern convergent ha invertit en maquinària per posar remei a l'assumpte, i en privat culpa a la plantilla de l'empresa Girona+Neta de la situació. Fins i tot els fa seguiments i fotografies mentre fan la seva feina. Un mètode expeditiu però poc eficient i molt irrespectuós. Els treballadors de Girona+Neta pateixen retallades i pressions patronals i amb la mecanització i tot plegat la ciutat hi ha sortit perdent perquè està clar que avui la ciutat és més bruta que fa uns anys.

Amb tot, ha quedat clar que les solucions i remeis de la dreta son del tot ineficients, i CiU ha quedat en ridícul perquè quan era a l'oposició, durant anys va fer bandera de que ells eren garantia de ciutat neta i amb ordre. Tot plegat no era res més que propaganda; la dreta gestiona pèssimament la ciutat!

La solució? Bé, l'empresa de neteja fa la seva feina i els operaris s'hi esmercen, igual que molts ciutadans, però jo soc del parer que hem arribat a un punt que cal fer campanyes més profundes i a llarg termini. El capitalisme individualista no dóna cap mena de valor a l'espai col·lectiu i per això molta gent té la casa neta com una patena però no té cap problema en escopir al carrer, tirar els residus per terra o li rellisca que el seu barri sigui brut. Canviar-ho és possible! Com? Doncs a base de molta feina, de promoure la consciència col·lectiva i corresponsabilitzar la ciutadania en la lluita per uns barris nets i endreçats.

Viure en un entorn sa i net és un pas necessari per tenir un barri digne i habitable. Comencem doncs per aquí, per l'escola, pels centres cívics, per les associacions de veïns, per les entitats, per cada carrer, cada escala. Junts podem fer que Girona sigui una ciutat més neta i agradable.