diumenge, 4 de maig del 2014

Sant Narcís i sector Est

Si hi ha dos barris o sectors a Girona amb problemes específics i estructurals a llarg termini, estem parlant sens dubte de Sant Narcís i els quatre barris del sector Est (Vila-roja, Mas Ramada, Grup Sant Daniel i Font). Es tracta de barris molt diferents en tots els sentits però tenen coses en comú i comparteixen problemàtiques de tipus estructural, fet que els uneix.

Sant Narcís té una població d'uns 13000 habitants i té problemes de vària naturalesa, però sens dubte el projecte ferroviari que es va gestar fa uns anys és a l'origen dels problemes urbanístics, socials, de cohesió i qualitat de vida que està torturant als veïns i veïnes de la zona, a part de castigar la fràgil economia comercial de la zona.

Els quatre barris del sector Est voregen els 4000 habitants i tenen greus problemes de tipus urbanístic, de convivència, de delinqüència i de cohesió. Fa anys Girona va decidir ubicar un col·lectiu ètnic en una zona de la ciutat i va optar per amagar el problema en comptes d'afrontar-lo. Molts responsables polítics diuen que no s'hi pot fer res i que s'hi ha de conviure, com han fet d'altres ciutats. Passa però que sovint l'espurna es converteix en foc, com ha passat darrerament, una agressió entre veïns i la formació de patrulles de seguretat ciutadana. Parlar d'aquest tema des de la distància és fàcil però viure'l ha de ser complex. El mínim que podem fer és escoltar la gent i posar-nos al seu lloc; a mi no em genera entusiasme fer patrulles de seguretat, però puc entendre les classes populars que reclamen el dret a viure amb dignitat i tranquil·litat.

Sant Narcís i el sector Est no son el centre de la ciutat, ni geogràfic ni polític ni econòmic. Tenen poca capacitat per a incidir políticament i son víctimes directes de la crisi que escurça recursos i deixa en mans dels gestors municipals la decisió de on han d'anar. Gastar-se una milionada en capricis artístics hipoteca la recuperació i manteniment de barris com els que estem parlant; ho feia l'anterior govern i ho fa aquest.

La nostra feina com a ciutadans ha de ser posar aquests barris al mapa mental de la ciutadania i de l'ajuntament; ho hem de fer perquè ens necessiten i perquè son els nostres veïns. Ho tornarem a fer al Ple de maig.