dimecres, 4 de juny del 2014

Cacicada damunt l'Onyar

Segons la premsa, una empresa privada ha impulsat aquest projecte i l'equip de govern ha decidit que per aprovar això n'hi ha prou amb una Junta de Govern Local, sense sotmetre la decisió a debat del Ple de l'ajuntament de Girona. Crec que CiU està jugant amb un tema molt sensible perquè el planejament i l'aprofitament dels espais urbans s'ha de regir per la llei i l'interès públic, i no per les arbitrarietats. Però no ens enganyem, ja hi ha dos precedents recents: ElBulli Foundation i BCN World, els empresaris posen les seves condicions i l'administració els fa lleis a mida. Quelcom semblant està passant a Girona.

Segons ha transcendit, el projecte consistirà en col·locar una construcció transparent que volarà parcialment damunt l'Onyar, un espai singular que es pretén que rodi pel món i on s'hi promocioni la gastronomia gironina de la mà de mestres de la cuina. Els àpats costaran 65 euros, segons informen. Un dels impulsors del projecte, el que serà director gastronòmic i president de l'associació Bons Fogons és un conegut lobista que és assidu dels cercles de poder polític i econòmic on es prenen decisions i pel que sembla tindrà un paper destacat en tot aquest entramat. Prèviament ja tenir un destacat i agressiu paper en la presa de decisió per comprar amb diners públics la col·lecció Santos Torroella.

A hores d'ara els grups municipals de l'oposició encara no tenim informació contrastada sobre el projecte. Per tant, la meva opinió es basa sobretot en allò que ha aparegut als mitjans. Ahir a la Comissió informativa de Promoció i Ocupació, les regidores Marta Madrenas i Coralí Cunyat van donar informació però poc detallada. Ens van dir que ens passarien un dossier amb informació més detallada però avui via telefònica se m'ha comunicat que a hores d'ara encara no hi ha cap informe tècnic que justifiqui la concessió de la corresponent llicència i que per tant no hi ha informació per donar als grups municipals. També ens han dit que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no està posant cap problema en fer aquesta construcció damunt la llera del riu i que hi haurà un informe tècnic que ho justifiqui.

Pel que fa a la inversió, segons la premsa oscil·larà entre 300.000 i 400.000 euros i l'ajuntament no hi farà cap aportació. Les aportacions seran la pròpia cessió de l'espai i segons ens va indicar la regidora de turisme, l'ajuntament si que comprarà sopars per repartir entre persones influents que donin a conèixer la gastronomia gironina.

Jo vull deixar ben clar que sóc un amant de la bona taula i dels productes del territori, però no m'agraden els tractes de favor constants cap a determinats sectors empresarials vinculats a l'alta gastronomia per part de les nostres administracions. Em comença a preocupar una certa bombolla gastronòmica que s'està gestant des de fa temps. Gastronomia i territori és un binomi molt potent però penso que se n'està fent un gra massa, i per res del món penso que es puguin fer favoritismes com aquest, i solucions a mida d'iniciatives empresarials.

Sé que hi ha una Girona que és amant de la vida de luxe, una elit gironina que vesteix i calça ostentació, però no estic d'acord que l'administració i l'espai públic hagi d'estar al seu servei. Perquè a l'altra banda hi ha una Girona majoritària, popular i gairebé sempre menystinguda. Entitats que es troben amb traves per organitzar actes a l'aire lliure, restriccions de diversos tipus a l'oci nocturn, ciutadans atacats per una ordenança de civilitat que ataca drets i llibertats individuals... Al final, la gran majoria de gent vol poder gaudir d'uns carrers, places, barres i bars vius i a l'abast de tothom, i no només al servei d'uns quants.