dissabte, 7 de juny del 2014

Comissió de seguiment de les obres del Parc Central i rodalies


Fa un mes la CUP va demanar una reunió urgent de la comissió de seguiment de les obres del TAV i la reposició del Parc Central i rodalies. El cas de corrupció relacionat amb les obres de l'estació de la Sagrera a Barcelona va disparar les alarmes, atès que es van empresonar directius i altres càrrecs d'ADIF a causa d'una suposada estafa en les obres. Dos directius que ostentaven responsabilitat executiva a Girona van ser detinguts i posats en llibertat sota fiança. Això ens va fer mala espina a la CUP i vam anunciar a premsa el nostre malestar i sorpresa.


La Comissió es va convocar pel dijous a les 7 de la tarda. El regidor d'Urbanisme i projecte ferroviàri Carles Ribas va informar bàsicament del calendari d'entrega de les obres i del cas de la corrupció ben poca cosa es va informar més enllà de valoracions personals.

En Rafa Rodriguez era l'interlocutor d'ADIF per les obres de Girona i ha estat destituït. Ens van dir que el mateix dijous ja es va nomenar un nou directiu, un tal Javi ( no se'ns va dir el cognom) i que en breu hi haurà una reunió amb ell. A la taula hi ha càrrecs polítics, inclòs l'alcalde, tècnics i grups municipals de l'oposició, entre ells jo mateix. S'entaula un debat sobre l'episodi de corrupció.


Calendari de les obres


Plaça Montserrat: diuen que el 30 de juliol estarà l'obra acabada (l'obra la fa l'ajuntament)

Bisbe Sibilla: diuen que el 30 de juliol estarà acabat (l'obra la fa l'ajuntament)
Triangle on hi havia l'antiga Boireta: diuen que s'acaba a l'octubre (l'obra la fa ADIF)
Resta de l'obra: calculen que al desembre de 2014 estigui tot acabat (l'obra la fa ADIF)

El regidor Carles Ribas explica que ADIF ja té pressupost per executar l'obra de la zona de l'antiga Boireta i que en dues setmanes (aquest mateix juny) ja comencen les obres.

Transformador de la plaça Montserrat


Les obres de la plaça Montserrat van a bon ritme. Però el tema del transformador és més complex i portarà més temps. Una empresa haurà de fer el trasllat i hi ha un cost important. L'Alcalde i el regidor Ribas diuen que les negociacions van bé i que serà una gran millora per la plaça i el conjunt del barri i de la ciutat.



Nombre de treballadors a l'obra



Expliquen que actualment damunt la llosa només hi ha 10 treballadors si exceptuem els de la plaça Montserrat i Bisbe Sibilla.


Empresa que executarà les obres de la llosa i la zona de la Boireta


Expliquen que hi ha la possibilitat que guanyi el concurs la mateixa empresa que està fent actualment el carrer Bisbe Sibilla i que això podria fer baixar el ritme de les obres de Sibilla. Caldrà vigilar que això no passi.


Visita d'obres


Es proposa fer una nova visita d'obres oberta a veïns i grups municipals aquest mateix juny.


Edicles


Les famoses sortides de fum s'aniran rebaixant i no sobresortiran tant un cop la llosa s'ompli de terra, però n'hi haurà alguns que hauran de sobresortir força pel tema dels fums. Diuen que volen fer un disseny il·luminat que embelleixi i ressalti els edicles estèticament.


Valoració personal


Entrem al 7è any d'obres i remenament i jo no em crec promeses, ni de tècnics ni de polítics. Crec que les obres duraran encara més temps (queda l'estació d'autobusos) i d'altres sorpreses. Planificar tot això va ser un error monumental i ja portem uns 4 anys de reposició. Van foradar amb la tuneladora i la reposició està sent un vertader malson pels veïns de la zona.


La tàctica dels responsables polítics (dels d'abans i dels d'ara) sempre és la mateixa. Organitzen espais de trobada on fan una descàrrega de precepte tècnics i ens desvien l'atenció amb anècdotes i d'altres qüestions irrellevants. Algun dia algú haurà d'assumir responsabilitats per tot aquest nyap que han generat.

Viaducte


Una novetat d'última hora és que dues persones  (que jo no havia vist mai) s'han posat en contacte amb tots els grups municipals per fer una proposta pel viaducte del tren convencional. Exposen que es volen reunir amb els grups per consensuar una sola veu que negociï amb ADIF el futur del viaducte i que per això cal un acord de ciutat. Expliquen que tenen contactes internacionals i molt bones idees pel viaducte i les activitats que s'hi poden fer a sota i ho reblen amb que això haurà de servir per cosir els barris de Girona.


Per part meva els hi explico que abans d'encetar nous debats cal tancar la brutal ferida oberta del Parc Central, per respecte als veïns i veïnes i alhora els emplaço a afegir-se a la gent que porta molts anys treballant per aquests temes. Ens expliquen que tenen intenció de convocar una nova reunió multilateral amb tots els grups municipals i arribar a un acord que permeti tirar endavant els seus projectes.

Jo no em tanco a parlar però com els vaig dir personalment, penso que el futur de la ciutat no es pot decidir a porta tancada i d'esquenes a la ciutadania. Ja fa anys que he sentit tot tipus de propostes pel futur del viaducte i la millor manera de parlar-ne és obrint el debat i fent un procés participatiu profund i eficient.