divendres, 17 d’octubre del 2014

Novetats sobre les obres del TAV i el Parc Central

Ahir a 2/4 de 9 de la nit els portaveus municipals vam ser convocats a l'ajuntament de Girona i se'ns va informar dels detalls de la reunió. La premsa recull fil per randa tot el que ahir se'ns va dir.

Ahir dijous 17 d'octubre es va produir una reunió entre representants de l'equip de govern de Girona i d'altres del ministeri de Foment. La reunió es va produir a Madrid. A la reunió hi havia representants de la Generalitat també. 

Per part meva vaig detectar una alegria quasi desbordada per part de l'alcalde i el regidor d'Urbanisme que van assistir a la reunió. Diuen que finalment el ministeri de  Fomento ha assumit les negociacions i expliquen que Fomento té ganes d'acabar les obres i enllestir-ho tot. Expliquen que l'episodi de la inundació ha fet saltar les alarmes i ha fet "posar les piles" al ministeri i als seus responsables polítics. Sembla ser que ADIF ha estat arraconat de les negociacions i ja no són els interlocutors. 

Amb tot vaig preguntar si els acords assolits estan recollits per escrit i els dos representants de CiU expliquen que no cal i que un conveni triga molt a redactar-se. Diuen que les promeses fetes son una garantia i que ja estem al final de les obres, i que cal valorar-ho molt positivament. Vaig expressar els meus dubtes. Dit això en cap moment es va parlar de compensacions a veïns i comerciants. Una qüestió que hem d'abordar en el Ple extraordinari o sigui que ja podem anar reservant una partida del pressupost de 2015. 
El calendari al parc Central
En aquest sentit, Foment va indicar que les obres pendents d'integració urbanística dels carrers de Josep Maria Gironella, la plaça d'Europa i el passeig d'Olot s'iniciaran aquest mes de novembre i està previst que finalitzin el març de l'any vinent.
Pel que fa a la llosa, Foment convocarà, en els propers dies, una reunió amb representants de l'Ajuntament per presentar-los l'actuació de reposició, el projecte de la qual està redactant Adif. Un cop consensuada l'actuació, es preveu que les obres comencin el gener de l'any 2015. Per l'alcalde, el projecte a la llosa serà molt similar al que planteja el consistori. "Ara ja podem dir que som al final de les obres", va esmentar.
En la reunió també es va parlar del passadís cobert que connecta en superfície les estacions de Renfe i del TAV (conegut com a "finger"). Foment estudiarà la proposta de substitució per una marquesina, tal com demana el consistori, per trobar una solució que satisfaci les dues parts. Malgrat que ha quedat descartat el soterrament del passadís, com havia demanat inicialment el consistori, l'intervenció permetria creuar el Parc. En cas de ser viable aquesta actuació, el seu finançament correspondria a l'Ajuntament. Així mateix, Foment, a més obrirà un nou accés lateral a l'estació del TAV.
Viaducte i carrer Oviedo
L'Ajuntament també va posar sobre la taula aspectes relacionats amb el viaducte (l'informe sobre el seu estat estructural, la definició de pantalles acústiques en determinats trams, les propostes municipals per a una major integració urbana i ciutadana i el seu embelliment, entre altres) i reposicions pendents sobre les quals Foment ja ha pres la decisió d'executar, com és el reasfaltatge del carrer d'Oviedo, que Adif portarà a terme al novembre. Sobre el viaducte, Adif està realitzant un estudi acústic sobre el viaducte de la línia convencional. Un cop se'n coneguin les conclusions es tractarà el tema amb l'Ajuntament. El consistori, per la seva banda, presentarà a Foment una proposta per executar la integració ambiental del viaducte, per tal que se n'analitzi la viabilitat.
Informe sobre la inundació
Foment també va voler insistir en ratificar la seguretat de la infraestructura i del servei ferroviari, i en aquest sentit va apuntar que farien arribar un informe tècnic on es reculli l'evolució de la incidència al túnel del TAV arran de les pluges des del primer moment en què se'n va tenir coneixement i les mesures adoptades des d'aleshores.
En relació a la seguretat, els representants del Ministeri de Foment van indicar que finalitzaran la major part de las actuacions sol·licitades pel Departament d'Interior durant els mesos d'octubre i novembre i que es completarà l'estudi de la ventilació del túnel durant l'octubre.
Pel que fa al parc Central, l'Ajuntament va explicar que Foment s'ha compromès en breu, i en un termini curt de temps, les tasques permetran la recuperació i obertura a la ciutat, en primer lloc, dels espais que afecten la zona sud de l'antic Parc Central (zona restant de la plaça d'Europa, connexió amb el carrer de la Creu, zona de l'antiga Boireta) i, posteriorment, la part restant, la de la llosa.