dimecres, 5 de novembre del 2014

Desobediència cap a la ruptura constituent

Com era previsible, la segona impugnació ja s'ha consumat. A algú li sorprèn? A mi gens. De fet l'estat espanyol està impugnant al poble català des de fa segles i per tant no és cap sorpresa aquesta darrera deliberació d'un colla de juristes al servei del règim caduc sorgit de 1978.

El que s'anomena el "procés" no va començar fa 4 anys, ve de molt lluny, passa però que darrerament el cicle mobilitzador s'ha socialitzat i s'ha accelerat perquè la ruptura és inevitable. I en aquest context de prohibicions i amenaces només hi ha una via possible, la via de la desobediència.

El 9N passarà, haurem desobeït i el procés de ruptura continuarà cap a un procés constituent que bastirà un país nou, una nova república. El punt de no retorn ja ha començat i per més amenaces policials i d'ús de la força que facin els ministres hereus dels ministres d'en Franco, res ni ningú podrà impedir que aquest tros d'humanitat que és Catalunya faci una aportació a la història de la lluita per la democràcia.

Els reptes de futur que té la naixent república catalana son molt grans. Cal fer net i bastir un país nou, començar de zero. El règim caduc i corrupte de 1978 ha deixat un paisatge devastat en termes democràtics. Els índex de pobresa i desigualtat son alarmants, els rics ho son cada cop més i els pobres són cada dia més i més pobres. La vulneració de drets laborals, socials i humans és sistemàtica i les classes dominants se senten fortes. Ara mateix tenim un país empantanegat i ambientalment desequilibrat. Un país desgovernat per una dreta radical i tronada, que moguda i dirigida per lobis antidemocràtics practica retallades de forma compulsiva i despietada.

Els índex de qualitat democràtica estan estancats i en franca reculada, alhora que la corrupció s'ha normalitzat i institucionalitzat, donant una imatge pèssima del país a nivell internacional. Davant d'aquest panorama no tenim temps per perdre. El 9N serà un desbordament democràtic i ràpidament ens haurem de posar a la feina per declarar la ruptura constituent i posar les bases del nou país, de la nova república. Tenim feina, la nostra generació ha tingut la sort de viure aquest moment màgic i únic de la història, no desaprofitem l'oportunitat.