dilluns, 24 de novembre del 2014

Treballadores lluitant per la seva dignitat a Bescanó

El dissabte passat el diputat David Fernàndez i uns quants cupaires més vam fer una ruta pel territori. La primera parada era a Bescanó, davant la fàbrica Grober, on hi ha un campament de treballadores des de fa mesos. El seu objectiu és impedir que els "amos" entrin a la fàbrica tancada i robin la maquinària.

La Grober és una fàbrica tèxtil amb 104 anys d'història. Ubicada arran del Ter i la Sèquia Monar, fabricava complements tèxtils i exportava bona part de la seva producció. Més del 90% de la plantilla estava formada per dones i aquest passat estiu la fàbrica, després de més d'un segle, d'haver aguantat dues guerres mundials, una guerra civil i diverses crisis, va tancar. La globalització neoliberal és una arma de destrucció massiva capaç d'enfonsar tot un país, ha quedat ben demostrat.

La situació laboral i social de les treballadores de la Grober és complicada. La direcció ja va intentar fer un ERO la primavera de 2014 però les treballadores portaven mesos sense cobrar i van declinar acceptar l'ERO. Finalment la fàbrica va tancar i la plantilla va quedar desprotegida, sense dret a l'atur i amb un deute acumulat de més de 6 mesos sense cobrar. Les despeses personals (hipoteques, lloguers, alimentació, manutenció d'infants...) no perdonen i més de 70 famílies van ser abocades a la misèria. Mentrestant, la direcció que ostenta la propietat, continua vivint en la seva mansió i portant una vida de luxe. Una situació realment patètica.

La qüestió és que des de fa uns 3 mesos, les treballadores han organitzat un campament per vigilar que la direcció no robi la maquinària. L'objectiu és intentar salvar i vendre la maquinària i així cobrar part dels seus salaris i indemnitzacions. Son valentes i fermes però l'hivern apreta i el desànim comença a aparèixer. En aquest context la solidaritat es fa imprescindible. Per part d'en David Fernàndez se'ls va oferir difondre el tema a nivell mediàtic i intentar cercar solucions polítiques i econòmiques. Malauradament la legislació laboral catalana, feta a mida dels criminals de la Troica, afavoreix als empresaris i desprotegeix als treballadors. Tot i això, aquesta mateixa setmana les treballadores visitaran el Parlament de Catalunya per tal de donar a conèixer el seu cas.

Des d'aquí tothom pot fer moltes coses, començant pe visitar el campament de resistència, que està just al cantó del carril bici Girona-Olot. Visiteu aquests dignes lluitadores, doneu-los ànims, expresseu la vostra solidaritat i exigiu solucions.