dilluns, 19 de gener del 2015

La Font del Ferro a St. Daniel, víctima de la insensibilitat ambiental

La Font del Ferro de Sant Daniel és un preciós paratge a la vall de Sant Daniel, al cor de les Gavarres gironines. Les vessants esquitxades d'alzines i roures i uns verds planells configuren un paisatge mediterrani que forma part del PEIN de les Gavarres. Un PEIN gestionat pel Consorci de les Gavarres.

La font és porta d'entrada a la ruta de Sant Miquel i és una zona d'esbarjo acondicionada per a fer-hi barbacoes i àpats. És un lloc molt popular i conegut però a l'estar a prop d'una àrea urbana el converteix en víctima de la insensibilitat i la manca de respecte cap a la natura. Brossa de tot tipus s'hi acumula i per més que les administracions hi inverteixen recursos públics ( pagats per la ciutadania) no hi ha manera que el lloc acabi de fer goig. Hi ha sempre una minoria insensible que  no respecta l'indret com es mereix.

La hiperfreqüentació és un altre problema que afecta l'espai. Els caps de setmana s'hi acumulen cotxes a dojo i l'itinerari de Sant Miquel es converteix en un improvisat aparcament i en un batibull de cotxes amunt i avall.

Arribats a aquest punt jo penso que cal incrementar el control a la zona. A través del Consorci caldria posar un punt d'informació a l'accés de la vall i informar a la ciutadania de les seves obligacions envers el respecte per la natura. Informar i posar més senyalització alhora que limitar el nombre de vehicles que hi poden estacionar. Cal convidar a la gent a anar a peu o en bicicleta i alhora cal acondicionar algun espai per ubicar-hi els vehicles i que no es malmeti l'entorn. I sobretot sobretot cal fer molta pedagogia dels valors ambientals,  fins i tot sancionar als irrespectuosos que embruten la vall. Potser ha arribat el moment de començar a pensar en un bon pla d'usos per a la zona.