divendres, 20 de març de 2015

Contra l'abandonament de gossos i gats a Girona

L'abandonament de gossos i gats per part de propietaris incívics i insensibles és una plaga que no s'atura. Recordo de petit les campanyes que es feien als mitjans de comunicació. "Ell no ho faria", aquest era el lema de la campanya. S'hi veia un gos tot sol enmig d'una carretera. Una estampa molt habitual en aquest país nostre, en el qual hi ha gent, molta gent, massa gent, que no té cap mena de problema moral en comprar un gos, tenir-los uns mesos, afartar-se'n  i després llençar-los a cosses al mig del carrer.

La crueltat que hi ha en aquest acte indigne no té límits, però si una imatge val més que mil paraules podem concloure que una sola imatge no és res perquè les xifres que s'amaguen darrera darrera d'aquesta realitat son esfereïdores. En un any es poden abandonar a Catalunya més de 100.000 gossos i 35.000 gats i la crisi ha disparat aquest fenomen.

La tinença d'animals dels anomenats animals de companyia és un fenomen molt antic, que ja ve de la civilització egipcia. I ha arribat a les ciutats del segle XX d'una manera desmesurada. La gent s'encapritxa d'un animal com si d'un objecte es tractés i un cop es comprova la feinada i responsabilitat que comporta cuidar un animal hi ha qui opta per la via fàcil: coça i al carrer! Així de simple i així de cruel. La naturalesa humana té racons inexcrutables i la crueltat o la amoralitat sovint van agafades de la ma.

A Girona tenim una ordenança que regula la tinença d'animals, però jo crec que no serveix de gaire res. Les empreses han mercantilitzat els animals i avui és un pur negoci en explotació. mercaderies i consumidors, aquesta és la lògica. I és clar, quan el màrqueting i la publicitat donen quantiosos resultats econòmics a qui li importa el que després passi amb els animals?

Sóc partidari d'endurir les condicions per tenir animals perquè aquesta plaga dels abandonaments (un altre dia podem parlar dels maltractaments als animals) és insostenible, cruel i intolerable. Penso que no tothom és apte per tenir un animal a casa i evidentment les ciutats no són l'entorn més idoni per a gats i gossos, per bé que hi ha casos i casos. Cal dedicar-s'hi i pensar en el benestar i necessitats de l'animal. Per exemple els gossos han de disposar d'espais de terra i bosc a casa mateix o a l'entorn per poder córrer. D'altra banda, un altre dia podem parlar també d'excrements i miccions.

El respecte als drets dels animals no s'ha de prendre a la lleugera. I això ho han de tenir clar les empreses que comercialitzen animals i també els ciutadans que compren gats i gossos per tenir-ne. Però sobretot cal que l'administració sigui taxativa amb aquesta realitat i faci complir les lleis, que tot sigui dit de passada caldria endurir-les i no permetre actes de crueltat contra els animals. I abandonar-los ho és, sens dubte. Necessitem més campanyes de sensibilització i fins i tot plantejar la possibilitat de prohibir la venda d'animals. Qui vulgui tenir un gat o un gos pot adoptar-lo, les associacions de protecció dels animals son un bon espai al qual recórrer.

2 comentaris:

teresa ha dit...

" Sóc partidari d'endurir les condicions per tenir animals perquè aquesta plaga dels abandonaments "

no crec que endurint res, aconseguim res de positiu, sols que gent responsable no en vulgui adoptar, per la punyetera por a que et " clavin " una multa, no ho hacin ( si mes no així ho faria jo ), sempre he tingut gos adoptat i se de que parlo.

hi han altres mitjans que la fiscalització, l'aplicació de MES PENES, l'enduriment de les condicions per adoptar,..... cada vegada es fa mes dificil que aquests animals puguin tenir una llar si es dificulta MES als adoptants

sols s'apliquen multes als que passegem el gos sense lligar o atres atacs als mes dèbils, no s'apliquen a les burilles, les caques humanes, els plàstics, i altres coses que els incivics llencen,...... això, suposo, ho deus trobar normal

atacar mes als animals i a les persones que els estimem, no soluciona res de res, per a ells, clar

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Hola Teresa,
gràcies per la teva aportació. Estic molt sensibilitzat amb aquest tema i sempre agraeixo a qui vulgui parlar-ne. Si vols ens podem trobar i ho parlem en directe.

Dir-te que si que estic molt preocupat per la proliferació de plàstics a la natura, especialment a les costes i els rius. Hi ha plàstics de tot tipus arreu, i no només crec en les multes per solucionar això, cal un canvi de model i deixar de consumir tant de plàstic d'un sol ús.

Sobre l'enduriment de les condicions per tenir gossos. Crec que en general la gent no és conscient del terrible problema que suposa l'abandonament anual de 100.000 gossos a Catalunya. Et convido a visitar una gossera i veure la pena amb què viuen aquests pobres animals. I penso que tothom ha de ser conscient del problema. No cal fer pagar justos per pecadors però és un problema de país gravíssim i tothom n'ha de prendre consciència. Jo no parlo només de multes sinó sobretot de sensibilització, i sincerament crec que no tothom està preparat per tenir gossos. Un alt percentatge de gent se'n cansa i els abandona o els maltracta, i això és intolerant, no podem fer això. Com a páis hem de ser més exemplars, i com a persones més conscients, sensibles i responsables.

Dius que hi ha gent que no adopta gossos per la multa però si s'endureixen les condicions ( més exigències, cursos de formació, passar exàmens...) llavors serà més fàcil expulsar els irresponsables i les persones cruels que simplement s'encapritxen d'un animal.

El que no podem fer és seguir com fins ara, recorda, 100.000 animals acaben tirats a les cunetes, morts a les carreteres, abandonats, tractats com mobles, humiliats....no fer res i continuar com fins ara és continuar amb el genocidi d'animals. I jo no estic disposat a acceptar això.