dimecres, 11 de març del 2015

Les mentides compulsives de la dreta

El Ple del dilluns passat va donar per molt. Però hi ha un tema que a mi especialment em va cridar l'atenció.
Concepció Veray en nom del PP va acusar a la CUP de crear alarmisme entre la població. I va referir-se a dos temes molt concrets. El petit comerç i el teixit associatiu.

En nom de la CUP vaig fer una defensa aferrissada del petit comerç, de la necessitat de potenciar-lo i preservar-lo per moltes raons. Perquè aporta cohesió social als barris, perquè desincentiva l'ús del vehicle privat, perquè genera ocupació al teixit urbà i perquè estructura la ciutat. El model de ciutat viculat al petit comerç va més enllà de la simple defensa del petit comerç, hi ha tota una sèrie de principis i valors.

La defensa aferrissada del petit comerç que la CUP va fer al Ple la va contraposar al rebuig frontal a la proliferació de grans superficies comercials que afloren com bolets per tota l'àrea urbana. I el procés de tramitació de la Trama Urbana Consolidada entre 5 municipis és un pas més a l'obertura de noves grans superficies en tot aquest àmbit. Una aposta que la dreta veu amb bons ulls i que va orientada a facilitar la implantació d'un model comercial que consumeix territori, que precaritza condicons laborals, que desestructura la ciutat i el teixit urbà i que evidentment destrueix el petit comerç, ja molt castigat per la crisi i la pròpia dinàmica de l'economia.

La resposta del PP (amb el consentiment de CiU) va ser que és fals que el comerç local estigui desapareixent i que l'únic que vol la CUP és crear alarma. Pel PP el comerç local no desapareix i és perfectament compatible amb l'obertura de més superficies comercials. Van acusar a la CUP d'alarmisme i es van quedar tant amples.

Però el reguitzell de mentides va continuar amb la moció sobre entitats i impost de societats. Segons Concepció Veray el govern del PP vol ajudar a les entitats a què siguin més transparents i no hi hagi corrupció. Va afirmar sense embuts que amb aquestes mesures el senyor Montoro vol ajudar les entitats i que és totalment fals que es vulguin fer desaparèixer o afeblir o controlar.

El Ple acostuma a ser un lloc on la teatralització de la política hi ressona amb força. Però el PP ho està portant a nivells de vodevil madrileny. Ja no es tallen ni un pèl a l'hora de mentir, manipular i enganyar. Ja té nassos que el partit polític més corrupte i poc transparent d'Europa vulgui donar lliçons de transparència a les entitats i associacions. Però aquesta gent saben molt bé el que fan i coneixen a la perfecció els mecanismes polítics i per això fan ús de la demagògia, la mentida i la provocació.

Lamentable aquesta degradació de la política que ha fet el PP. Però com tothom sap els cicles polítics comencen i acaben i aquest partit corrupte i amb un passat feixista també s'acabarà.