dijous, 12 de març del 2015

El fracàs de la política de residus del govern de CiU

Ara fa unes setmanes el govern de CiU a Girona, a través del regidor de Sostenibilitat, va presentar la memòria de treball de l'àrea on hi ha sostenibilitat. I la valoració va ser triomfalista alhora que totalment manipuladora perquè les dades que es van donar van camuflar la realitat. El regidor Jordi Fàbrega va afirmar que la política de residus és un èxit a Girona i que el nivell de reciclatge arriba al 45%.Va dir també que els nous contenidors han estat claus per aquest èxit i va negar que precisament els nous contenidors generen molts problemes a l'hora de fer la recolida perquè son fràgils i es fan malbé.

 Poc després la CUP va emetre un comunicat aportant dades i demostrant que les xifres i dades que permeten al regidor Jordi Fàbrega fer una valoració triomfalista son totalment esbiaixades i allunyades de la realitat.A Girona tenim un sistema de recollida de residus basat en contenidors de diferents colors i fraccions. Un sistema que va implantar el tripartit quan governava i que el govern de CiU ha mantingut. Aquest sistema presenta moltes deficiències i està clarament obsolet com demostra abastament els estudis que el CEPA i els impulsors de l'Estratègia Catalana Residu Zero han presentat reiterades vegades.

I un dels principals problemes és la presència d'impropis, o dit en d'altres paraules, d'elements barrejats. És a dir, al contenidor de matèria orgànica (FORM) hi ha de tot i arribem a la xifra escandalosa d'un 20% d'impropis. Això significa que les infraestructures a les quals es porta aquest material ens imposen un recàrrec per cada tona de residus plena d'impropis. Per tant el ciutadà de Girona està pagant més per culpa de tenir un sistema tant ineficient.

Però el problema dels impropis el presenten altres fraccions com ara la del vidre, que ha augmentat però l'ajuntament es nega a aportar dades al respecte. Veiem en canvi que la recollida de vidre ha reculat ha baixat en proporció a d'altres anys. Més dramàtica és la situació dels envasos lleugers, que s'ha reduït la recollida selectiva fins a un 22%.

Prec al Ple


Davant d'aquesta situació la CUP va optar per reptar a l'actual regidor de sostenibilitat a tenir un debat cara a cara sobre la política de residus i les dades de recollida selectiva. L'alcalde va respondre i va dir que a Girona s'havia millorat molt i que gràcies a la seva bona gestió ara Girona estaria més neta que mai. En definitiva, desviar el debat i passar de puntetes sobre un àmbit de gestió en el qual CiU ha fracassat estrepitosament.


Reiterem l'oferta i reclamem avançar cap a un nou model basat en l'Estratègia Catalana Residu Zero

En tot cas reitero l'oferta de diàleg i emplaço l'equip de govern a tenir un debat seriós sobre aquest tema en els termes que vulgui i quan vulgui. I no cal que sigui un debat electoral, per cert. En tot cas penso que Girona ha d'avançar cap a aquest nou model i això requereix de treballar consensos i repensar molt la nostra ciutat.