dijous, 15 d’octubre del 2015

Consum responsable de producte local. Pagesia, territori, futur

Catalunya ha viscut els darrers 10 anys un fenomen propi de societats capitalistes i desenvolupades. L'expansió de superfícies comercials i la concentració i monopoli en el món de la distribució alimentària ens ha deixat un paisatge local i econòmic totalment desequilibrat. La febre consumista i el poder creixent dels magnats de la gran distribució han fet estralls en la pagesia catalana i de retruc al territori, amb el consegüent empobriment del paisatge i el despoblament rural, que al seu torn perjudica la biodiversitat i la bona salut dels boscos catalans.

Resultat d'imatges de xai ecologica mas la capellera
La producció en massa en països en vies de desenvolupament ( on la legislació ambiental i laboral no existeix) ha inundat de productes barats el país i el control de preus que exerceixen les grans empreses de la distribució han deixat als productors i pagesos en una situació de indefensió que els aboca al caos. A mes, els llargs circuits comercials afegeixen CO2 a la cadena de venda i el resultat final és més canvi climàtic, més precarietat laboral i repressió sindical alhora que més empobriment de la nostra pagesia i més degradació ambiental.

Per capgirar aquesta tendència perversa hi ha moltes possibilitats. Amb un simple gest i un petit esforç podem exercir el nostre poder com a ciutadans i consumidors i ajudar als petits productors alhora que erosionen l'immens poder de les grans multinacionals de la distribució; Mercadona, Carrefour...

Resultat d'imatges de guia de productors locals
Heus ací uns quants exemples de venda directa del productor i de productes directament imbricats amb el rerepaís i el territori. Es tracta de petites iniciatives que amb molta il·lusió i empenta tiren endavant. Dir-vos que evidentment el resultat és sublim i no hi ha ni punt de comparació amb la "porqueria " envasada que venen a les grans superfícies.
Resultat d'imatges de formatge del territori

Carbó de l'Ardenya:
 Un carbó d'excel·lent qualitat produït als alzinars de la serralada de l'Ardenya i Les Gavarres. Un projecte social que gestiona el bosc i el protegeix dels incendis i la sobredensitat.



Xai ecològic Mas la Capellera ( Ripollès i Alta Garrotxa) Dues persones fermes i treballadores que s'han proposat viure a l'Alta Garrotxa i viure del ramat de xais. Els xais pasturen la muntanya i gestionen la immensa massa forestal de l'Alta Garrotxa. Consumir xai ecològic contribueix a mantenir l'explotació ramadera i l'incomparable paisatge de l'Alta Garrotxa.

Làctics Tramuntana. Una petita explotació local empordanesa que elabora excel·lents productes làctics amb llet de vaca. Mató, iogurt, llet....una gamma de productes que donen vida al paisatge empordanès i que contribueixen a mantenir-lo viu i poblat alhora que fomenta la biodiversitat.



Salvatge, oli de les reserves de fauna: Un projecte d'oli sostenible a la comarca de les Garrigues i que és respectuós amb la fauna salvatge i la fomenta. Consumir oli salvatge ens ajuda a escurçar el cicle del carboni, a donar vida a una petita explotació de pagesos i a mantenir la biodiversitat.



Ous ecològics Galleret:  A la comarca del Gironès una família ha apostat per produir ous ecològics i de proximitat. Donar vida a la gent del territori, fomentar la venda directa  i alhora fer pedagogia ambiental. Un excel·lent projecte que necessita el suport dels consumidors i ciutadans conscients i actius.