dimecres, 4 de novembre del 2015

Entre el TTIP i la República Catalana, de sobiranistes i anti-sobiranistes

D'un temps ençà el terme sobiranisme ha retrunyit amb molta força, tant a Catalunya com al sud d'Europa. Mai com fins ara el concepte de sobirania havia ressonat amb tanta amplitud i el debat públic al respecte s'ha estès per tot arreu; des de cambres legislatives fins als carrers, des dels mitjans de comunicació fins als fòrums de debat públics.


Les ciències polítiques han donat significat al terme i les diferents cartes magnes d'arreu del món han recollit el concepte i l'han aplicat. Normalment les constitucions apel·len al terme de sobirania nacional i popular i formalment l'esmentada sobirania resideix en el poble i en última instància a les cambres de representants. La realitat però és que la sobirania nacional i popular ha estat segrestada pels mercats i pels imperis i estats, que l'han buidat de contingut i han cedit la sobirania a les institucions internacionals del capitalisme i a les elits dels estats.

A Catalunya i a d'altres nacions sense estat, la sobirania nacional ha estat manllevada i es nega el caràcter de subjecte polític a la Nació Catalana i a les classes populars. Catalunya, exactament igual que d'altres realitats nacionals subjugades ( Kurdistan, Palestina, Sàhara Occidental, Irlanda del Nord...) no pot decidir el seu futur ni pot fer passes decidides cap a la seva llibertat nacional i conformar-se en República independent.

Al menys així es desprèn de les lleis que l'estat espanyol ha confeccionat gràcies a la seva majoria estructural. Unes lleis que dissortadament també acaten partits d'esquerres que van afegir-se al pacte del 1978 i que encara avui no s'atreveixen a qüestionar. Partits d'esquerres que reivindiquen la sobirania quan aquesta es troba amenaçada pel capitalisme i en concret pel TTIP (Acord Transatlàntic pel Comerç i la Inversió en les seves sigles en anglès)
 però que no la respecten quan aquesta és manllevada pels estats imperialistes, com és el cas de Catalunya.

Al sud d'Europa i al conjunt de pobles que integren la UE, és previst que s'hi acabi aplicant el TTIP, el famós tractat internacional pactat en secret entre les elits de la UE i els EUA amb l'auspici de la Troika internacional. Una operació que manllevarà sobirania de la gent i els estats democràtics  i la cedirà a les empreses, que tindran via lliure per les seves operacions econòmiques i que podran arbitrar directament quan considerin que les lleis ambientals i laborals vulneren els seus plans de negoci. Un procediment antidemocràtic i que consisteix en una nova etapa d'acumulació del capitalisme en detriment de la sobirania nacional i popular i que compta amb el beneplàcit de partits com el PP, UDC, PSOE, CDC i C's. És paradoxal que els suposats sobiranistes de CDC reivindiquin Catalunya com a subjecte nacional i en canvi es venguin la sobirania nacional a canvi d'uns negocis foscos que laminen Catalunya com a subjecte polític.

I aquesta és la gran paradoxa. Sobiranistes independentistes venent-se als mercats i sobiranistes anticapitalistes venent-se a l'imperi. En front d'aquesta dicotomia tant perversa no podem fer més que afermar les nostres conviccions en la construcció de la República Catalana i en el combat contra el capitalisme disfressat de TTIP.