dijous, 7 d’abril del 2016

Benvinguts a la Lobycràcia

Molts i moltes de vosaltres recordareu que ara fa unes setmanes l'hivern es va reforçar i bona part del territori amenaçava amb nevades. No és res excepcional però no és habitual que en un país mediterrani com el nostre ( amb canvi climàtic inclòs) hi hagi nevades més enllà del Pirineu i el Pre-Pirineu.

Doncs bé, quan el servei de meteorologia va avisar de nevades arreu del territori es va activar un protocol d'emergència i les autoritats democràtiques van donar una sèrie de consells a la ciutadania, entre d'altres extremar les precaucions i evitar fer desplaçaments que no fossin estríctament necessàris. El loby del turisme es va posar com una moto i va començar a qüestionar el protocol i carregar contra les precaucions i les mesures que s'havien recomanat des de les institucions democràtiques escollides pel poble.

El loby turístic no és el més poderós, ni de bon tros, de fet a Catalunya el podriem titllar de loby de pa sucat amb oli, i comparat amb els lobies que operen a nivell global és absolutament inofensiu i irrellevant. La pataleta d'un dels representants diplomàtics del sector turístic català va quedar diluïda per més que ell s'entestés en fer pressió.

I seria necessari, molt necessari reflexionar a fons sobre el paper dels lobies econòmics a la societat. La dictadura econòmica en la qual vivim ha segrestat la democràcia i imposa la seva influència ideològica; els lobies prenen decisions que afecten a milions de persones, condicionen l'evolució de les institucions democràtiques, pressionen per a legislar a favor dels seus interessos econòmics privats i tenen prou poder com per burlar les legislacions ambientals i laborals.

Unes empreses i poders econòmics que han doblegat la democràcia arreu i que han creat un sistema econòmic ingovernable on no hi ha normes democràtiques i on el més fort dicta les polítiques que cal seguir. Davant d'aquesta depredadora màquina de fer diners caldria aprofitar l'innocent exemple de la nevada i els empresaris turístics per fer pedagogia dels valors democràtics i obligar a aquesta gent poderosa a baixar-los els fums. Pel bé de la humanitat i del planeta que habitem. Si els deixem fer ho destruiran absolutament tot.