dimecres, 11 d’agost del 2010

Adéu a la plaça Salvador Dalí

Ara fa un any i mig aproximadament el Ple de l'Ajuntament de Girona donava llum verda al projecte d'ampliació del centre comercial Hipercor, ocupant així la plaça Salvador Dalí, en total uns 7500 metres quadrats. El projecte va rebre els vots favorables del PSC i d'IC-V, i l'oposició d'ERC, de CIU i PP.
La CUP va iniciar una campanya en defensa de la plaça com a espai públic del barri de Sant Narcís i en contra de l'ampliació de l'Hipercor.  Des de Ia CUP mai vam acceptar el contingut del conveni negociat entre l'Ajuntament de Girona i l'empresa Hipercor. Consideràvem i considerem que les contraprestacions oferides no compensen la pèrdua d'un espai públic urbà.  Avui, en ple mes d'agost, hem sabut per la premsa que l'empresa Hipercor ja ha iniciat els treballs de prospecció i en breu presentarà el projecte executiu.


La qüestió és que la ciutat de Girona perdrà un altre espai urbà, una plaça ubicada entre els barris de Sant Narcís i de Sant Pau. 7500 metres quadrats d'espai lliure en un territori urbà altament densificat, travessat per la via de tren i castigat  per unes  obres del TAV que estan ocasionant greus problemes estructurals als veïns de Sant Narcís. Em sembla injust que aquesta operació s'hagi fet d'esquenes als veïns i que per la via dels fets consumats s'hagi anat executant etapes com aquell que no vol la cosa.

Segurament la llei dóna la raó als impulsors del projecte i per aquesta via poca cosa podem esperar, però una cosa són les lleis i qui té la força ( no la raó)  per a fer-les i executar-les i una altra de molt diferent és qui té la força moral per a qüestionar-les. Reitero l'oposició frontal a la pèrdua de la plaça Salvador Dalí, no em resigno a perdre un nou espai al barri de Sant Narcís i no em dóna la gana de deixar morir un teixit comercial i social de barri.

No ens podem resignar, no podem deixar-nos intimidar per la força d'aquells que manen la ciutat des de fa més de tres dècades, hem de continuar alçant la veu, lluitar cada dia perquè fets com aquest no es tornin a repetir. La ciutat no s'ho mereix.