divendres, 28 de desembre del 2012

Traves per a la música en viu a Girona

Girona ha estat (i ho continua sent, en part) considerada durant molts anys com una ciutat avorrida, grisa i ensopida. Un ambient nocturn elitista, enllaunat i poc diversificat ha estat la tònica habitual durant dècades, en l'àmbit de l'oci. Diferents generacions de joves hem viscut aquest ensopit panorama i ens n'hem queixat reiterades vegades.

Tanmateix, la vitalitat del teixit associatiu de la ciutat ha suplit les mancances estructurals d'oci nocturn i una colla d'entitats s'han esforçat per tal de dinamitzar la vida cultural i oferir alternatives a l'oci consumista i dominant a la ciutat.

Algunes d'aquestes entitats s'han esforçat a organitzar activitats al carrer, per Fires i d'altres èpoques de l'any i d'aquesta manera han contribuït a enriquir la vida cultural i lúdica de la ciutat. Algunes associacions s'han vinculat a la música en directe i han promogut concerts a l'aire lliure o en equipaments municipals que han comptat amb el suport d'un públic prou nombrós que agraeix una diversificació a l'escassa oferta que ofereixen els circuits habituals i comercials gironins.

La resposta de l'Ajuntament i d'altres institucions a aquestes iniciatives associatives i ciutadanes ha estat sempre força insuficient i desconfiada. El govern de la ciutat (sigui del color que sigui) sempre ha prioritzat la relació amb sectors privats i no amb el teixit associatiu, i molts cops no ha volgut ni sentir parlar d'oci nocturn, vida cultural popular, música en directe o activitats al carrer.

Darrerament una coneguda entitat de la ciutat ha tingut molts problemes amb la cessió d'un equipament municipal, la qual cosa l'ha obligat a buscar-se la vida en d'altres espais. Afortunadament, finalment podrà tirar endavant el tradicional concert de la nit de reis que organitza des de fa anys, malgrat les traves del consistori gironí.

Els governs del PSC eren força conservadors en aquest sentit, però comparats amb l'actual govern de CiU (l'àrea de cultura està controlada pels sectors durs de la federació) no eren res. Perquè els actuals governants de la casa consistorial estan fent concessions als sectors més conservadors de la ciutat (aprovant normatives de civisme absurdes i criminalitzadores), i mica en mica estan silenciant la música al carrer i les interessants iniciatives populars que hi ha a la nostra ciutat. Iniciatives que enforteixen el nostre panorama cultural i que, per tant, són imprescindibles per seguir creixent com a ciutadans que som d'una Girona que volem més culta, més lliure i amb més alternatives d'oci.