dissabte, 28 de setembre del 2013

El futur es diu SOM ENERGIA

Sovint es parla d'emprenedoria, i es fa en termes de mercat, com si els emprenedors haguessim de ser necessariament gent que vol muntar negocis i ja està. Però afortunadament això no és així. Avui, l'emprenedoria social i ètica és ja una realitat. I una realitat palpable i emergent.

En tenim un exemple amb la cooperativa SOM ENERGIA, que després de treballar intensament i a contracorrent ha assolit la xifra de 10.000 sòcies i socis.  I això és una gran notícia, molt més important del que ens puguem arribar a imaginar.

La cooperativa ha nascut a les comarques gironines i s'ha anat expandint a diferents racons dels Països Catalans i de l'estat espanyol, i a més allarga la seva col·laboració amb d'altres territoris europeus. D'aquesta manera es planta cara a monstres de la generació, distribució i comercialització elèctrica: els oligopolis, que s'han quedat amb un pam de nas a veure com una iniciativa cooperativa neix des de baix i els hi planta cara.

El combat contra el canvi climàtic passa per la descentralització energètica i pel foment de les energies renovables, i això és el que està impulsant SOM ENERGIA. Alhora que ens dóna possibilitat als cooperants d'impulsar projectes d'autogeneració i de tancar la porta definitivament a les grans elèctriques com ENDESA, responsables del foment del canvi climàtic i responsables en primera instància de la implantació de la MAT a les comarques gironines. Precisament el combat contra la MAT que durant 10 anys s'ha lliurat a les nostres comarques gironines va ser la base que va facilitar el sorgiment d'una experiència com SOM ENERGIA.

Però no tot són flors i violes. El govern de l'estat ja ha mogut fitxa i ha tramitat un decret de reforma energètica que penalitza a les cooperatives i als usuaris, no només incrementant la tarifa fins a límits impensables sinó a més penalitzant i criminalitzant a tots aquells que gosin produir-se la seva propia energia. És una reacció antidemocràtica i arcaica, pròpia d'un estat que continua en mans d'oligopolis i cacics sense cultura democràtica. En fi, spain is different, res de nou!

Com a soci de SOM ENERGIA he tingut la satisfacció de rebre una trucada d'ENDESA. Se'm preguntava perquè he deixat la seva companyia. Una de les satisfaccions més grans que he tingut a la meva vida és esplaiar-me i dir tot el que penso d'aquesta companyia i del seu Consell d'Administració. És un exercici molt recomanable!!

Dit això, la cooperativa necessita de més suport, ara mateix està realitzant la seva escola de formació (a la qual no he pogut assistir) i nous reptes es dibuixen a l'horitzó. Malgrat els atacs de l'estat capitalista i dels oligopolis, val la pena seguir confiant en SOM ENERGIA, i s'ho val perquè aquest és el nostre futur, independitzar-nos de les grans companyies i autogestionar-nos cooperativament, creant riquesa i serveis i distribuint-los eficientment des del territori. Som-hi?