dilluns, 23 de setembre del 2013

Nyaps gironins i deutes futurs

La llista no és curta. A Girona hi ha uns quants elements bloquejats que s'estan perpetuant i que contribueixen a endeutar unes arques que no estan en el seu millor moment. L'aparcament del Pallol al Barri Vell n'és un exemple, igual que l'antic Cinema Modern o la frontissa de Santa Eugènia. Un altre nyap molt car és la urbanització del Pla de Domeny, que es va carregar una zona agrícola i que no s'ha pogut desenvolupar per manca d'inversors. De moment la milionada pública malbaratada ens l'hem hagut de menjar els ciutadans i ciutadanes. Són nyaps heretats des de fa anys i que la ciutat no aconsegueix desbloquejar, especialment perquè el govern convergent s'ha entestat en no resoldre'ls.

En el cas del Pallol, aquest aparcament es va concebre en l'època daurada del crac especulatiu. Després de molts problemes i circumstàncies excepcionals la cosa va estar aturada i ara que ja està l'obra finalitzada falta el més important: clients als quals vendre els aparcaments. L'aspecte general de la plaça és llastimós i el més calent és a l'aigüera. Reurbanitzar-la tindrà un cost aproximat de 0,5M€.

El Modern continua agonitzant i ja es pot dir que cau a trossos. L'anterior govern hi volia ubicar un centre cívic i els convergents no s'acaba de saber ben bé què volen fer-hi, més enllà de les il·lusions de l'Alcalde Puigdemont. Rehabilitar l'edifici és una operació costosa i també ho és donar-li un ús adequat. El meu temor és que un inversor privat amb intencions desconegudes acabi resolent el tema, a cop de talonari.

La frontissa de Santa Eugènia porta anys degradant-se. Un sector es va rehabilitar però la part que queda entre el Passeig d'Olot i el carrer Santa Eugènia fa autèntica pena. El teixit associatiu i molts veïns porten anys reclamant millores, però aquestes es van dilatant en el temps. És cert que estem en un context d'estretors pressupostàries, però davant d'aquesta situació cal esmolar la imaginació i optimitzar al màxim els recursos disponibles. Urgeix fer millores en aquest espai, pel benestar de la gent que hi viu i la seva qualitat de vida.

Finalment, el cas de Domeny és també paradigmàtic. Es va fer un projecte, i ja se n'han executat les obres d'urbanització i enjardinament, i s'hi està fent el manteniment. El cost voreja els 19 milions d'euros i no hi ha projectes urbanístics sobre la taula, més enllà d'una nova superfície comercial.