dissabte, 26 d’abril del 2014

Greuges històrics amb Vila-roja, Mas Ramada, Grup Sant Daniel i Font de la Pólvora

Des de fa una colla de dècades un seguit de barris van aflorar al sector Est de la ciutat de Girona, Onyar enllà, el barri de Vila-roja va néixer en un context històric molt determinat. Classe treballadora  que tot fugint de la repressió franquista i la misèria va arribar a Catalunya a construir un nou futur. Classe obrera organitzada que va lluitar molt per viure amb dignitat. I com totes les ciutats europees van anar apareixent extraradis que van engolir algunes de les contradiccions que els pròpies ciutats acaben generant.

Vila-roja ve veure com apareixia Font de la Pólvora en l'època del creixement econòmic i la Transició Espanyola. El que succeïa a Barcelona també esdevenia a Figueres i Girona. Fenòmens urbans i perurbans que anaven prenent forma mentre la nostra ciutat de Girona iniciava la seva transformació de la mà de Quim Nadal.

Mentre Girona creixia i es transformava, els problemes estructurals s'anaven coent en aquesta zona de la ciutat, i a part dels problemes endògens típics de qualsevol barri (envelliment de la població, deficiència de serveis, manca de comerç i estructura econòmica....) s'anaven gestant problemes exògens fruit de l'abandonament del conjunt d'administracions i sobretot de la resta d'habitants de la ciutat. Inversions insuficients, aïllament envers la resta de la ciutat, inseguretat i problemes derivats de la seva condició d'extraradi... Han passat els anys i la crisi ha agreujat encara més aquests problemes.

Precisament fa poc hi ha hagut un merder dels forts, amb episodis de violència. Un incívic sense cap mena de consciència ciutadana ha agredit a uns veïns que li recriminaven pacíficament la seva actitud incívica mentre conduïa a tota velocitat per la zona, cosa lamentable i trista.

Sóc plenament conscient que els problemes d'aquesta zona de la ciutat no es resolen ni amb picabaralles polítiques ni amb demagògies barates de culpabilització d'un o altre govern, sigui el PSC o sigui CiU. La moguda és tan forta que cal un gran pacte i acord, no només entre administracions, sinó entre barris, empreses, entitats... Cal fer costat a la ciutadania que viu en aquests barris i cal fer-ho el més aviat possible. Cal normalitzar la situació i integrar aquests quatre barris al teixit comercial, associatiu, ciutadà de la resta de la ciutat. Fer carril bici, posar-hi més serveis, fer-hi més actes culturals i incorporar els seus equipaments a la xarxa d'equipaments municipals, en definitiva treballar plegats i de forma discreta, sense voler penjar-se medalles.

No sé si ens en sortirem però els nostres veïns de Vila-roja, Mas Ramada, Font de la Pólvora i Grup Sant Daniel es mereixen que ho intentem.