dimarts, 15 de juliol del 2014

Aigua, residus i urbanisme, el nucli d'un Ple molt llarg

El Ple d'ahir va tornar a durar unes 6 hores. I està clar que jo sóc un dels responsables de la llarga durada perquè vaig fer una de les intervencions que va superar el quart d'hora. El Ple d'ahir era dens i carregat i s'hi tractaven tres temes de cabdal importància pels gironins gironines.

L'allargament de la vida útil de la incineradora en va ser un. No repetiré aquí la meva llarga intervenció però per part de la CUP es considera que invertir més de 27 milions d'euros en aquesta infraestructura sense tenir un profund debat sobre el model de residus a Girona i rodalies ens sembla poc consistent i sobretot una política de curta volada. La Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus reclama aquest debat i posar l'accent en sistemes més eficients i ambientals que ens ajudin a capgirar els actuals percentatges de reciclatge. Ara mateix Girona recicla el 35% de la brossa (en brut) i genera un 65% de rebuig que va a incinerar o a abocador. La incineració genera gasos i combustions i molts efectes negatius. Per part del moviment ecologista no és la millor opció, ni molt menys.

Aquest debat va suscitar una forta polèmica quan jo mateix vaig demanar la dimissió del senyor Fàbrega per considerar que no és la persona més idònia per estar al capdavant de la regidoria de sostenibilitat. L'alcalde personalment va retreure a un servidor que no tenia cap credibilitat atès que fa uns dies vaig fer un tuit desqualificant als convergents per haver votat en contra del dret a l'autodeterminació dels pobles palestí, kurd i saharaui.

Un altre tema de debat profund va ser el de la subrogació d'uns crèdits per a unes inversions en la xarxa d'abastament d'aigua potable. Va sorgir amb força el debat de la municipalització, la qual cosa també va provocar reaccions força irades envers els grups municipals que reivindiquem una gestió pública, col·lectiva, transparent i participativa de l'aigua.

Finalment la Trama Urbana Consolidada de l'àrea metropolitana ve generar importants controvèrsies. Diversos municipis han demanat delimitar la TUC i aspirar així a acollir equipaments comercials. En aquest debat hi ha el rerefons del model de ciutat i àrea urbana que defensem cada grup municipal. És evident que cal unes mínimes pautes de planificació global, però també és evident que el dret a preservar l'autonomia municipal és raonable. Amb tot, convé no caure en enfrontaments entre municipis i aquí Girona ha (hem)  de fer un esforç per no caure tuteles de capital i els municipis del voltant no haurien de caure en el joc de l'especulació per tal d'assemblar-se al municipi més gros, a la capital. Des de la CUP continuarem lluitant contra l'especulació, ahir contra la immobiliària i avui contra la de les grans superficies comercials.

Els punts de l'ordre del dia del govern van ocupar unes 4 hores i mitja i les mocions 2 hores. En definitiva més de 6 hores de Ple i molta feina per fer. Jo crec que ha arribat el moment de replantejar això dels plens, per què no fem més plens ciutadans? Per què no fem sortir la polítca al carrer i anem a escoltar a la ciutadania? Per quan un Ple al carrer?