dilluns, 14 de juliol del 2014

Recuperem el nom de la Plaça del Carril

Entre d'altres propostes, avui al ple municipal la CUP ha presentat una moció per recuperar el nom històric de Plaça del Carril en comptes de l'actual nom de Plaça Poeta Marquina (+ info). El senyor Eduardo Marquina era un personatge estretament vinculat al franquisme, i sense cap relació amb la nostra ciutat, i és per això que la mateixa CUP i d'altra gent de Girona fa temps que en demanen el canvi de nom. En Quim Curbet, per exemple, fa anys també en parlava en aquest article.

Per explicar les raons de la proposta i contextuar-la des del punt de vista de la història de la ciutat, els companys de la campanya 'Girona Republicana', que vam impulsar des de la CUP fa uns mesos, han elaborat un dossier informatiu que en què s'explica la història de la plaça i del seu nom. El podeu llegir en aquest enllaç. Us el recomano especialment, perquè és un bon treball, molt necessari per conèixer aquesta part de la nostra ciutat. L'hem volgut dedicar a en Toni Lecha, el nostre company que ens va deixar ara fa un any, i que també era un gran defensor d'aquest canvi de nom.

Realment, havent-lo llegit és ben clar que aquesta plaça gironina pot jugar un paper molt important a l'hora d'explicar dos fenomens clau de la història de la ciutat: d'una banda la Guerra Civil (a través del refugi antiaeri que alberga a sota seu), i de l'altra l'arribada del ferrocarril a Girona i tot el que va suposar posteriorment per la ciutat. No cap sentit que la plaça resti segrestada més temps sota el nom d'un franquista sense cap relació amb Girona, tenint tanta història per explicar als gironins i gironines d'avui.

A més, ara és un bon moment per fer aquest canvi, aprofitant que aquest any ha fet 75 anys de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat. De fet al mes de febrer, aprofitant aquesta efemèride, ja vam fer un acte simbòlic a la plaça per reivindicar el canvi de nom, i vam fer una bustiada informativa als veïns i veïnes per explicar-los la proposta. Seria un acte de justícia i memòria que al ple d'aquest vespre s'aprovés la proposta i es fes realitat la recuperació del nom històric de Plaça del Carril.