dimarts, 8 de juliol del 2014

El veloç enlairament del Vol Gastronòmic

Segons el que llegim a la premsa el dia 19 de juliol s'obrirà el Vol Gastronòmic que s'ubicarà al cantó del Pont de Pedra i sobre el riu Onyar. Aquest controvertit projecte ha generat polèmica a la ciutat i ha desfermat una irada reacció dels sectors empresarials, que s'han indignat amb les argumentacions i posicionaments que han fet els col·lectius d'esquerres de la ciutat i bona part de la ciutadania. El projecte l'han presentat uns promotors que pretenen rellençar la marca Girona i potenciar la gastronomia local tot internacionalitzant-la i exportant-la a d'altres parts del món. Per això estan instal·lant una andròmina sobre l'Onyar i al cantó del Pont de Pedra, i per fer-ho han tramitat ràpidament la documentació i els requeriments tècnics necessaris.

Per part de la CUP hem qüestionat des del principi aquesta iniciativa, tant per les formes com pel contingut. Pel que fa a les formes trobem força escandalós que tot plegat s'aprovi d'esquenes al Ple i amb una manca de transparència absoluta; amb un tracte totalment privilegiat per part de l'equip de govern si el comparem amb les traves que solen trobar les entitats ciutadanes per desenvolupar els seus projectes i activitats a la via pública. Pel que fa al contingut, considerem que d'una banda s'està elititzant la gastronomia i barrant-ne l'accés a les capes populars de la ciutat, i de l'altra no trobem normal que s'autoritzi expressament l'ús de l'espai públic per un temps tan perllongat en un entorn tan singular i cèntric.

Hem requerit la documentació necessària i ens han anat donat llargues. En aquest sentit, és urgent que es faci pública la documentació i que se n'informi correctament la ciutadania gironina. Tot just divendres passat vam poder veure alguns elements, del tot insuficients. La regidora Marta Madrenas de Promoció Econòmica va dir-nos que properament podrem consultar tot l'expedient i que si volem saber més detalls ens adrecem als promotors i encarregats del projecte, Carles Postigo i Enric Sucarrats. El projecte té una inversió d'entre 300.000 i 400.000 euros i la direcció gastronòmica l'assumirà l'entitat Bons Fogons, encapçalada per en Toni Vallory. Els promotors diuen que volen donar contingut social al Vol Gastronòmic i que estan oberts a propostes en aquesta línia.

Nosaltres hem posat molt l'accent en un document imprescindible: l'informe positiu de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). L'ACA és molt exigent pel que fa a les activitats que es desenvolupen a les lleres dels rius. Per posar un exemple, fa més d'un any els veïns de Mas Ramada esperen que els facin una passera i l'ajuntament està esperant l'autortizació de l'ACA, que no arriba. En canvi, els promotors del Vol Gastronòmic ja tenen en marxa l'aval de l'ACA i el suport entusiasta de l'equip de govern convergent, i s'estan esforçant molt i molt en què els tràmits s'accelerin. Coses del poder gironí, que com sempre privilegia el centre i l'empresariat i obvia i margina els barris i les classes populars.

Just dilluns servidor i un company de la CUP vam trobar-nos amb els promotors del projecte. Van qüestionar la nostra oposició al projecte i van afirmar que ells simplement volen potenciar la gastronomia gironina i exportar-la a d'altres parts del món. Consideren que l'administració està essent molt exigent a l'hora d'autoritzar i permetre que es materialitzi la seva iniciativa. Tot al contrari que nosaltres, que considerem que l'equip de govern està posant-hi totes les facilitats i que els permisos s'estan tramitant amb una celeritat mai vista, la qual cosa demostra un tracte de favor que no podem avalar de cap manera.

El vol gastronòmic haurà de pagar taxa d'ocupació de via pública però en una comissió informativa s'ha explicat que probablement es pagarà en forma de tiquets per sopars, la qual cosa és del tot inacceptable, des del nostre punt de vista. La meva opinió personal és que aquests empresaris tenen dret a plantejar projectes i executar-los d'acord amb la llei, però també crec que els tractes de favor són inacceptables, i que la privatització i elitització de l'espai públic que suposarà aquest projecte constitueix un precedent molt perillós a la ciutat. Hi ha el risc que a partir d'ara aparegui qualsevol empresari amb una idea brillant, i pugui fer doblegar l'administració al seu servei, la qual cosa ens indica que la desregulació i la preeminència del poder econòmic continua afeblint el sistema democràtic.

Sé que als promotors del projecte els costa d'entendre la posició de la CUP i molts altres col·lectius, sé perfectament que als convergents i als nadalistes de l'anterior govern els encanta privilegiar la Girona de la imatge (uns en deien Girona m'enamora i els altres en diuen Girona emociona), També sé del cert que la nostra posició incomoda a importants sectors de la ciutat i l'economia, però és la nostra obligació fer oposició i treballar al servei de la Girona dels barris i les classes populars. En continuarem parlant i qüestionant el que calgui, que ningú en tingui cap dubte.