dimarts, 2 de setembre del 2014

La metàfora de la barberia i el Vol Gastronòmic

Una coneguda barberia ubicada al Barri Vell de Girona ha tingut recentment alguns problemes a l'hora de ressaltar la seva presència a l'entrada de l'establiment. Tothom sap que els comerços des de temps immemorials han desenvolupat estratègies de màrqueting per tal de captar clientela i precisament les barberies de tot el món utilitzen una carta de colors per identificar-se. Les barres vermelles, blaves i blanques (o només blanques i vermelles, segons el país) són un color gremial de les barberies arreu del món i vagis on vagis et trobes amb estris i façanes abillats amb les famoses franges horitzontals i inclinades.

Però resulta que a Girona l'ajuntament no et deixa ornamentar la barberia amb una andròmina de colors de dos pams al·legant que l'objecte en qüestió trenca l'estètica del Barri Vell. En canvi, si ves per on se t'acut instal·lar una estructura de ferro d'unes quantes tones damunt del riu Onyar i tens els contactes adequats, la pots pintar com et sembli ja que l'ajuntament no t'hi posarà cap impediment. No només això, sinó que a més es desviurà perquè tinguis totes les facilitats imaginables que la resta de mortals i comerciants del Barri Vell no poden tenir.

Sincerament no acabo d'entendre perquè hi ha una doble de vara de mesurar en tot això. Per quina raó els comerciants i hostalers del Barri Vell han de ser tan primmirats i curosos a l'hora de posar taules i cadires o d'altres elements (plantes, bótes de vi, plafons...), i en canvi es permet amb total impunitat instal·lar una enorme estructura de ferro de color blanc a tocar de les famoses façanes sobre l'Onyar.

El pobre barber ha de suar tinta per poder col·locar un insignificant distintiu amb un color gremial propi que es pot veure per tot el món, i ha de suportar la pressió d'una normativa estricta. No em sembla lògic. En aquest món de contrastos i situacions estrambòtiques sembla que la realitat supera la ficció, i en això l'alcalde Puigdemont i el seu equip de govern estan superant-se dia a dia.