diumenge, 18 de desembre del 2016

Aliança entre ecologistes, comunistes, republicans, llibertaris i socialdemòcrates a la República Catalana

La complexitat del moment històric i l'abast dels reptes de futur que planen damunt nostre indiquen que en aquest país ens cal una aliança, innovadora i rupturista. Una aliança entre socialdemòcrates, comunistes, anarquistes, republicanistes i ecologistes. 

Un nou relat hegemònic que situï en el centre de l'agenda política i econòmica del país les prioritats socials, democràtiques i ecològiques que calen per eliminar les desigualtats, la degradació ecològica i la dependència dels combustibles fòssils. 

I no és fàcil forjar una aliança d'aquest tipus en plena ofensiva neoliberal i en plena etapa de consolidació de políques d'austeritat. Les amenaces externes son molt poderoses i les institucions globals del capitalisme s'han arrelat molt des de l'esclat de la crisi 2007-2008.

Però les febleses internes son encara més perilloses. Tenim una socialdemocràcia completament absorbida pel sistema econòmic de la globalització, que ha convertit la socialdemocràcia europea en una extensió més del neoliberalisme, la cara amable podriem dir-ne. 

Pel que fa a les forces comunistes van entrar en decadència als anys 80 i pràcticament han desaparegut del mapa polític. I el món anarquista no ha aconseguit superar l'etapa de marginació política i resisteix en alguns reductes totalment bunqueritzat com una tribu urbana més.  

En la mateixa línia, els moviments republicanistes estan patint la crisi del laicisme i l'auge de les religions. I l'ecologisme es troba fragmentat entre partidaris de l'institucionalisme i militants de base.

És cert, les febleses internes i externes son evidents. Però també és evident que a Catalunya hi ha un moment d'eclosió política i cal aprofitar-lo. L'avanç imparable cap a la creació de la República Catalana pot ser el punt de partida cap a la construcció d'un nou relat hegemònic que planti cara a les forces neoliberals globals que operen a Catalunya en forma d'empreses i partits polítics. 

La regeneració política i social que diverses vegades ha sacsejat la societat catalana des dels temps de la Revolució Industrial pot assolir ara un nou episodi. Una aliança entre socialdemòcrates radicals, anticapitalistes del segle XXI, llibertaris oberts i no sectaris, ecologistes que s'enfronten al loby de les energies fòssils i republicanistes que actualitzen els valors republicans, pot esdevenir la llavor d'un futur d'esperança a la naixent República Catalana.


 Un futur d'esperança que ha de cercar el creixement cultural del país, ha de tenir en compte els límits biofísics dels ecosistemes i la fragilitat del clima, ha de reconstruir un contracte social amb bases republicanes de justícia social i ambiental i ha de combatre les desigualtats. Una proposta democratitzant que integra el pluralisme polític, el ric mosaic cultural del país i reconstrueix ponts amb els diferents territoris dels Països Catalans. Un projecte polític que ha de connectar la República amb l'entorn euromediterrani i bastir llaços de solidaritat amb pobles i cultures d'arreu del món. 

Els adversaris esgrimiran que aquesta coalició d'ideologies fracassades pot portar el desastre a Catalunya, però la realitat és que l'aliança neoliberal i burgesa fa massa dècades que porta el món sencer cap al desastre, i cal començar foc nou i anar per feina.