diumenge, 25 de gener del 2009

Les ARE rebutjades en referèndum


El Govern d'Entesa va signar ara fa uns pocs anys el Pacte Nacional per l'Habitatge, un acord entre govern, sindicats, constructors, promotors i altres agents socials per a solucionar a priori el problema de l'habitatge al principat de Catalunya. I un dels instruments per a introduïr habitatge protegit al mercat foren les ARE (Àrees Residencials Estratègiques), amb les quals es projectava planificar la construcció de 90.000 habitatges al principat, habitatge en règim lliure i protegit.

Més tard el govern de la Generalitat va rebaixar les previsions però tot i així han continuat els tràmits per a la redacció dels Plans Directors Urbanístics que han d'ordenar i planificar les ARE. A les comarques gironines tenim planificades un total de 16 ARE, dues de les quals a Girona ( una al Mas Marroc i l'altre a l'Avellaneda) Des de la CUP ja es va fer públic el posicionament respecte a les ARE, el Pacte Nacional per l'Habitatge i la postura del Govern de la Generalitat.

Bàsicament ens hem oposat al pacte per la seva naturalesa, és un pacte a la baixa que s'inclina davant les exigències del sector del totxo i dels professionals de l'especulació immobiliària; i perquè és un Pla sobredimensionat que no té en compte la saturació d'habitatge lliure, ni la crisi actual i molt menys la fragilitat del sól i el territori.

Personalment crec que és inadmissible que des d'àmbits administratius superiors s'imposn creixements urbanísitcs sobredimensionats a petits i mitjans municipis, això és una intromissió inacceptable. El que cal és una política redistributiva que tingui en compte les necessitats reals d'habitatge i sobretot que es respecti un territori que durant anys ha patit els excessos i abusos de les màfies i empreses corruptes que s'han lucrat de forma immoral.

Però avui hem assistit a una lliçó de democràcia popular i maduresa. A Sant Celoni i Ripoll la ciutadania s'ha oposat majoritàriament al desenvolupament de les ARE en aquells municipis i l'administració no tindrà més remei que fer marxa enrera.

L'actual crisi econòmica està tenin efectes devastadors però també pot ser una oportunitat per aturar projectes urbanísitcs aberrants, ara ens caldrà treballar de valent per anar escampant pel territori consultes ciutadanes sobre les ARE i Girona no podrà ser cap excepció.