divendres, 16 de juliol del 2010

Resum del Ple del dimarts 13 de juliol



  • Petició unànime de l'Ajuntament de Girona a l'Estat perquè no retardi el soterrament del tren convencional. - Tots els grups de l'Ajuntament de Girona han aprovat una moció, a instàncies de CiU, per demanar a l'Estat que compleixi els calendaris establerts i que la retallada pressupostària no retardi el soterrament del tren convencional i l'enderroc del viaducte. Unes declaracions del secretari general de Transport en una visita recent a Girona –on supeditava l'obra a 'l'encaix pressupostari'- van encendre les alarmes. Per això, l'ajuntament en ple ha volgut 'exigir' a l'Estat que mantingui els compromisos amb Girona per tal que, un cop acabi l'obra del TGV el 2012, es comenci amb el soterrament del tren convencional. 
  • Entenc que les declaracions del secretari general de Transports generin preocupació, però no comparteixo que es posi l'accent en les demandes de soterrament de la via convencional quan encara hi ha tants interrogants amb les obres del TAV. Des de la CUP reclamem que l'Ajuntament es posicioni amb més fermesa al costat de veïns i comerciants afectats per les obres del TAV.
  • Pel que fa al soterrament de la via convencional caldria definir amb més exactitud en quins termes es produirà el soterrament i quines afectacions i conseqüències generarà en el sòl afectat. En resum, que cal anar amb molt de compte perquè els especuladors apareixeran i l'Ajuntament ha de ser inflexible en aquest punt.

  • El ple municipal de l'Ajuntament de Girona va aprovar per unanimitat demanar al Departament d'Educació de la Generalitat una subvenció per a l'escolarització, durant el curs 2010-11, a les escoles bressol, de nens i nenes de 0 a 3 anys, que es trobin en situacions socioeconòmiques desafavorides.
  • Ho comparteixo, la situació d'exclusió que es comença a viure en diferents indrets de la ciutat obliga a actuar amb contundència, i cal obtenir recursos públics d'on sigui possible amb la finalitat de lluitar contra l'exclusió i les desigualtats. Un bon punt de partida és garantir l'accés a tothom a l'educació i les escoles bressol. 


  • L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha ajornat de nou i fins al 30 de setembre l'adjudicació de l'assessoria tècnica i direcció d'obres del nou complex de tractament de residus que s'ha de construir al sector de Campdorà. Pagans va advertir que la decisió d'aquest nou ajornament “s'ha pres per responsabilitat i fins a garantir que disposarem de tot el finançament per al projecte”. Així ho va manifestar en el ple de dimarts, en què CiU i el PP li van reclamar que renunciï al polèmic projecte que els dos grups han criticat des del principi, i més ara que s'han comprovat les dificultats econòmiques que comporta la inversió que assumirà l'Agència Catalana de Residus i que pujarà a 170 milions d'euros. Les dificultats econòmiques han fet que el president José Montilla intercedeixi conjuntament amb el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, perquè el projecte pugui tirar endavant i per garantir-li el finançament, ja que el govern entén que es tracta d'un projecte important.
  • Un projecte molt complex, ambiciós... i costós. Sens dubte que els residus representen un problema cada cop més gros i el seu tractament i correcta gestió requereix de noves respostes i infraestructures. La ubicació d'una planta de tractament de residus a Campdorà ha generat malestar als veïns, que reclamen més diàleg i transparència perquè en seran directament afectats/des. Més enllà dels problemes de finançament i del malestar dels veïns caldria encetar un debat seriós sobre els residus i el seu tractament, a nivell comarcal. Personalment aposto per la reducció de residus, ja que és l'opció més viable i menys costosa. Tot i així és evident que el volum de residus que generem els gironins és desmesurat i calen infraestructures per a tractar-los correctament. 



  • El Partit Popular va ser l'únic en el ple municipal de Girona d'ahir a la nit que va defensar la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya. Primer es va quedar sol defensant una moció del mateix partit en què sol·licitava acceptar la sentència, “tancar el debat i centrar-nos a buscar solucions als problemes reals de la gent”. La resta de grups municipals, el PSC, CiU, ERC i ICV, van votar en contra de la moció popular.
  • El debat de les mocions sobre el TC va comportar que es parlés de la massiva manifestació de dissabte, que va ser objecte de debat entre els regidors. Especialment quan la portaveu del PP, Concepció Veray, va recordar que «si la xifra era d'un milió, Catalunya en té 7,5, perquè la Catalunya real es va quedar a casa». Aquesta lectura de la marxa a la capital catalana va generar les ires de la resta de grups, que van recordar a la portaveu popular que es va tractar d'una mobilització històrica.La segona moció presentada per la resta de forces va acabar prosperant amb els vots del govern tripartit i CiU. . L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va expressar la voluntat de mostrar la força de buscar la unitat davant el text del TC i va apel·lar “a la unitat per dignificar el poble de Catalunya i mostrar el rebuig a la sentència”. Pagans va admetre que es tracta “d'una situació fràgil” i considera que cal apostar per “continuar un camí que ha costat molt d'assolir”.
  • Fa just una setmana la CUP va presentar una proposta de moció via registre en la qual s'instava als diferents grups municipals a consensuar un text on es recollís que el municipi de Girona se sent exclòs de la Constitució espanyola de 1978. El text que finalment ha prosperat amb els vots favorables del tripartit+CIU queda molt lluny de la nostra proposta i, evidentment, no el compartim. Creiem que ara no és l'hora de les mitges tintes, sinó de definir-se i no vacil·lar davant de l'agressió de les instàncies juridicopolítiques de l'estat espanyol. 
 
  • El Ple aprova el nou Conveni per a personal laboral i funcionari de l'Ajuntament pel període 2010-2012, amb els vots favorables del tripartit i el vot en contra de CIU.
  • La CUP no dóna suport  a l'aprovació del nou Conveni. Cal dir que l'Assemblea Oberta de Treballadors de l'Ajuntament no ha acceptat els paràmetres que recull el nou conveni i, a més, es queixen de manca de transparència i d'haver tingut poc temps per estudiar la proposta. El nou conveni incorpora alguns retrocessos en matèria econòmica, que afegit a les retallades imposades pel govern de l'estat agreuja encara més la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors i treballadores. Entenem que no és acceptable que l'acord entre treballadors i l'Ajuntament que ha de ser vigent durant els propers tres anys s'aprovi sense consens i amb aquesta manca de transparència.

1 comentari:

chiqui ha dit...

Hola Jordi,
Treballo a l'Ajuntament de Girona, només dir-te que el conveni l'han signat els sindicats CCOO, UGT i CSIF amb els representants de l'Ajuntament, i no pas el Comitè d'empresa de L'Ajuntament de Girona.

Ah!, desconec l'existènci de l'anomenada Assemblea Oberta de Treballadors. Però si que vaig participar en l'assemblea general convocada pels propis sindicats per votar el SI o NO al convni, i malgrat que van perdre(els sindicats demanven el SI), no van respectar la decissió de la majoria d'empleats i empleades i van signar no obstant.