dijous, 10 de març del 2011

El nou Trueta i les retallades

En el Ple del passat dimarts 8 de març es va presentar una moció (per part del PP) a favor del projecte de nou Hospital Josep Trueta, que va comptar amb el suport del tripartit i el rebuig de CiU. Aquest és un altre episodi d'un serial que ja ve de lluny, i que va rebrotar amb força quan el Conseller de Sanitat Boi Ruiz va anunciar que la reforma o construcció del nou Trueta va per llarg.

En primer lloc cal denunciar novament els anuncis de noves retallades en sanitat: un país que retalla la sanitat pública és un país abocat a la incertesa i això, des de l'esquerra, ho hem de denunciar a tort i a dret. Per tant refermo la meva aposta per potenciar la sanitat pública, garantint una cobertura sanitària de qualitat a totes les capes socials del país, pel bé de la cohesió social i la salut pública.

En segon lloc cal reconèixer públicament que, al marge d'aquestes consideracions generals, jo no sóc cap expert en planificació sanitària i desconec a fons si l'actual Hospital Trueta és reformable o bé si és necessari del tot reconstruir-lo. Val a dir que en aquest cas els criteris tècnics han de prevaldre perquè la complexitat d'una instal·lació sanitària de primer ordre i de caire regional com el Trueta requereix d'una planificació i gestió professionalitzada, i han de ser els tècnics els qui determinin la viabilitat d'una o altra solució.

Dit això sí que vull remarcar els meus dubtes (des d'una perspectiva de geògraf, pura deformació professional!) sobre la ubicació d'una nova instal·lació hospitalària a tocar del riu Ter, un territori (l'entrada nord a la ciutat) que ja acumula una pila d'infraestructures: nou pont sobre el Ter, nou hospital, TAV a prop, autovia, futura facultat de medicina.... Realment el desgavell territorial pot esdevenir colossal. Crec que val la pena tenir en consideració aquesta darrera reflexió que esmento.