dimecres, 16 de novembre del 2011

Resum del Ple del 14/11 (més enllà de les piulades)

El dilluns 14 hi va haver Ple i, malauradament, els mitjans de comunicació han posat més l'accent en les picabaralles infantils teatralitzades que protagonitzaren CiU i PSC, que no pas en els acords que es varen adoptar. Vivim en una època marcada per la immediatesa mediàtica, i els mitjans necessiten mercaderia per vendre, què hi farem.

El Ple va començar a les 8 en punt, però els i les militants de la CUP ja érem a les portes de la plaça del Vi xerrant amb els integrants de la campanya pel dret a manifestar-se (peldretamanifestarnos.org), que s'hi van congregar. Una vegada més la policia autonòmica em va interpel·lar: volien saber si els manifestants tenien/teníem permís. Res de nou, la pressió sobre la dissidència ve de lluny.

L'alcalde comença donant compte de diverses informacions relatives a visites institucionals, iniciatives ciutadanes i d'altres. Informa que la bústia d'avisos de l'Ajuntament ha rebut aquest mes 476 avisos o suggeriments. Continua explicant alguns acords presos en la Junta de Govern Local. En aquest marc intervé el PSC i manifesta les seves queixes pels canvis succeïts en l'organigrama municipal i de personal. Esmenta el PSC, per boca de la seva portaveu Pia Bosch, que els canvis son improcedents, opacs i injustificats i que responen a criteris partidistes. Pregunta també sobre Urbanisme i quines són les intencions per reestructurar l'àrea. L'Alcalde respon que els canvis responen a decisions democràtiques amb la finalitat d'esdevenir una administració moderna, àgil i eficaç. Finalment Bosch respon que no hi ha informes que avalin aquests canvis.

Pel que fa l'apartat de les convalidacions PSC planteja dubtes sobre la presència del Gerent de l'Ajuntament, senyor Riera, als diferents patronats en que participa l'Ajuntament de Girona. Finalment la CUP manifesta el seu malestar sobre la retallada pressupostària a les Escoles Bressol del municipi, que segons els nostres càlculs superen el 10% respecte l'any passat. La regidora d'Educació Isabel Muradàs argumenta que el finançament de les EB està repartit asimètricament entre famílies, Ajuntament i Generalitat, i que l'Ajuntament n'assumeix el 40%. Avisa que probablement caldrà revisar aquest repartiment i que la càrrega per les famílies augmentarà. Òbviament la CUP no hi vota a favor perquè considera plenament injustificada aquesta retallada, i que cal que l'Ajuntament hi planti cara, malgrat no ser competència seva.


Comissions Informatives

El regidor d'Urbanisme informa que es té la intenció de traslladar l'acord de Ple per descartar el vial a les Hortes de Santa Eugènia a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, amb la finalitat de formalitzar l'acord i incorporar-lo als instruments de planejament territorial (PTP i PDUAG). S'aprova per unanimitat.



Mocions

ICV-EUiA presenta una moció per aconseguir que ABERTIS, concessionària de l'AP-7, pagui tributs (IBI) als municipis, i per fer-ho cal modificar una llei de l'any 1972. ABERTIS acumula beneficis (650 ME el 2010) mentre estem fent un desdoblament traumàtic de l'A2. La CUP vota a favor per reivindicar un cop més la gratuïtat l'AP-7.

El PSC presenta una moció per fer un Pla d'Ocupació Juvenil a Girona. Presenta dades sobre atur (dramàtiques i colpidores): més d'un 40% dels joves es troba en situació d'atur i precarietat. Donem suport a la moció però repliquem que si la solució que planteja el PSC és fer més reformes laborals que flexibilitzin encara més els contractes i abarateixin l'acomiadament (com han vingut fent els darrers 20 anys) no ens trobaran. Amb tot manifestem que volem participar en la redacció d'aquest pla d'ocupació juvenil però interpel·lem a l'Alcalde sobre les intencions en matèria d'ocupació. Nosaltres creiem que per crear ocupació cal fer-ho d'una banda des de l'administració pública (com als països europeus avançats) i de l'altre impulsant la formació, la creació de cooperatives i la intermediació de qualitat.


Mocions de la CUP

Audiència Pública sobre els comptes municipals

Fem la proposta que se celebri aquesta audiència, per explicar a la ciutadania els comptes municipals com a primer pas per avançar cap a un model de pressupostos el màxim de participatius possibles. Creiem que en aquests temps de crisi i dificultats pressupostàries i ciutadanes és imprescindible fer un exercici de transparència i democràcia, i com a mínim explicar l'estat de comptes que tenim a la casa de la vila. La moció s'aprova per unanimitat. Ara caldrà definir molt bé l'AP i fer que esdevingui realment útil a la ciutadania.


Pavelló de la Devesa

Proposem descartar pavelló a la Devesa i blindar-la contra possible nous desenvolupaments urbanístics que la puguin malmetre. Els grups municipals ens diuen que la moció és innecessària perquè el nou govern ja no vol construir el pavelló a la Devesa i el seu pla de govern no ho recull. Amb tot, considerem que és imprescindible un acord de Ple que ho descarti definitivament, i de passada rebaixar l'edificabilitat a la Devesa per blindar-la definitivament contra nous atacs urbanístics que puguin venir d'altres governs o regidors d'urbanisme voraços. La moció s'aprova per unanimitat i desferma tot el sidral de la piulada i l'enrabiada del regidor d'Urbanisme Ramon Ceide. Sincerament, m'estimo més no fer-ne comentaris.


Suport als manifestants antiracistes

Presentem la moció, i els i les militants de la campanya despleguen una pancarta al Ple (cosa que jo aplaudeixo perquè és bo que sigui així). La moció té 5 punts. Bàsicament, el rebuig a les actituds racistes i dos punts que creen discòrdia: denunciar l'existència de fitxer policials i mostrar solidaritat amb els denunciats pels Mossos d'Esquadra. Rebem un allau de retrets i precs per part dels grups municipals, que ens demanen de desglossar els punts i permetre una votació separada. No ho acceptem perquè considerem que s'ha de ser ferm pel que fa a l'existència de fitxers policials. La militància de l'esquerra independentista ha patit en pròpia pell l'assetjament policial i judicial i no admetrem ni una passa enrere en la defensa del dret a manifestar-se. L'existència de fitxers la vam tenir ben present quan ara fa uns quatre anys es va produir l'afer de la crema de fotografies del rei, quan els Mossos d'Esquadra, sota la batuta del Conseller d'Interior Joan Saura (ICV-EUiA) van desfermar una ràtzia de notificacions que va acabar a l'Audiència Nacional amb més de 15 gironins i gironins encausats i jutjats.


Precs i preguntes de la CUP

Sant Daniel i medi ambient

· Setmana de la Prevenció de Residus: una iniciativa europea per a prevenir la proliferació de residus. Preguntem si el nou govern té previst organitzar actes. El regidor de Sostenibilitat i Tinent d'Alcalde respon que no. Sense comentaris.

· Sant Daniel: preguntem per la situació del ramat d'ovelles que pasturava a la vall amb finalitats de gestió del paisatge i el medi. Respon el regidor, amb una rialleta burleta (i que no oblidaré) que ja fa un any que el ramat no pastura.

· Preguntem sobre la Font del Ferro i les intencions per refer-la. Respon que s'hi està treballant.


Fires i Barraques

· Expliquem que ens preocupa la criminalització de les entitats que ha tirat endavant el nou equip de govern convergent, d'acord amb la seva línia clarament conservadora. Ens responen que no hi ha hagut intenció de criminalitzar ningú i que introduiran canvis en el model de Fires.

· Balconada el dia del Pregó: demanem quins criteris se segueixen a l'hora de permetre l'accés a electes i els seves famílies, i proposem que això es diversifiqui i es permeti l'accés a entitats i ciutadania.

· Preguntem si es pot preveure un emplaçament alternatiu per la trobada gegantera en cas de pluja, un prec que ens han traslladat alguns membres de la Fal·lera Gironina. Creim que es podria buscar un lloc adequat i que al menys es pugui fer la plantada si el temps no permet fer-la a l'aire lliure.


Biblioteques

· Exposem que hem rebut queixes d'estudiants de secundària de la ciutat referents al fet que en moments puntuals i en períodes d'exàmens no hi ha prou lloc per estudiar-hi. Proposem optimitzar els recursos existents, ja sigui reforçant línies de bus o ampliant horaris en coordinació amb els centres.

3 comentaris:

Xavier ha dit...

Gràcies, Jordi. Un resum ben complet i aclaridor.

Rapanuy ha dit...

Volia anar als plens per assabentar-me del que esdevé en el dia a dia municipal, però veig que no farà falta, només hauré de passar-me per aquí i llest.

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Jo crec que això dels Plens s'ha de repensar. Vull dir que s'hi ha d'incorporar millores: retransmetre'ls íntegrament per internet, que quedin grabas i es puguin anar seguint per parts, fer-ne de rotatius per barris, difondre'ls més i que la ciutadania hi pugui participar, modificar el ROM per permetre que la ciutadania hi pugui intervenir....