dimecres, 15 de febrer del 2012

Ple del 13 de febrer: medalles i mocions

Dilluns, en un ambient fred, es va desenvolupar amb alguns incidents el Ple a la plaça del Vi. Va ser una sessió farcida i carregada de punts importants. Em va fer una especial il·lusió aprovar un punt a favor del retorn del cabal del Ter, el nostre estimat i maltractat riu. Algunes entitats van desplegar una pancarta a favor del Ter i tots els grups municipals van manifestar el seu vot favorable al retorn del cabal. Evidentment les discrepàncies en la gestió de l'aigua són manifestes, però hi ha unanimitat en mantenir, conservar, preservar aquest excepcional patrimoni que és el riu Ter i la seva conca.

Tanmateix, el Ple d'ahir va dibuixar un cop més una geometria assimètrica: 22 regidors contra 3, els del nostre grup municipal. Sembla ser que als partits del sistema els molesta que la CUP digui les coses pel seu nom i que tingui iniciatives polítiques. En reiterades ocasions ens van demanar de retirar mocions. Ens diuen que presentem propostes i iniciatives per pur protagonsime polític i que ens dediquem a fer-nos fotografies i a cercar titulars. Ens acusen de fer demagògia i de només voler penjar-nos medalles. I ens ho diuen precisament ells, que són els reis de l'oportunisme, especialistes en apoderar-se de la feina dels altres, sortint a la foto en l'últim moment.

La regidora d'ICV-EUiA, Núria Terés, em va acusar directament de no contrastar dades i de presentar propostes redundants. En la moció que vam presentar sobre residus aportàvem una dada que està penjada al web municipal (1,7 kg de residus/persona/dia). Els regidors d'aquest partit, van argumentar que aquesta dada era falsa. La maniobra també va tenir el suport del PSC i el PP, que ens van demanar de retirar la moció. Però després va resultat que l'acord era unànime, i tothom va votar-hi a favor. Curiós.

En primer lloc, jo admeto públicament que em puc equivocar, però les dades del web municipal son les que són. I sobre les medalles, bé: si presentar mocions, parlar amb la ciutadania i intentar fer propostes és buscar protagonisme llavors el problema és global, no només de la CUP. Nosaltres, des de l'humilitat i fidels a la nostra voluntat de ser la veu del carrer, treballarem al servei del poble. No som professionals de la política ni ho volem ser. Ens equivocarem en més d'una ocasió i continuarem fent de l'esforç, la lluita i el sacrifici la nostra tònica habitual, als plens i al carrer. Al marge de medalles, però això sí, amb una pila de mocions i iniciatives polítiques.

3 comentaris:

Albert Piqué ha dit...

Hola Jordi: Les dades per al 2012 com et va dir la Núria Terés no són 1,7 kg/hab/dia. Pots consultar-ho a l'Agència de Residus tu mateix http://www.arc.cat/ca/estaddin/Municipals/estad_mun1.asp?any=20102010&TipusEst=0&agrupacio=2&Comarca=20El+Giron%E8s&Continuar=+Continuar+

La web de l'AJuntament que vas consultar es va iniciar fa nou anys més o menys. Les dades que exposa són d'aquell any

Salutacions cordials

Albert Piqué

Joan Pujolàs i Vilar ha dit...

Bon article, Jordi!

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Llavors Albert, estàs dient que les dades del web son de fa 9 anys???? Si és així està clar que he comès un error important, tot i que m'he limitat a mirar el web municipal i a extreure'n la informació.

En tot cas penso que el problema de fons dels residus no és aquesta simple dada ( més enllà d'equivocacions) sinó que el que cal és avançar cap al residu zero. Amb diferents estratègies si cal però la proposta que hem fet crec que és prou sòlida i viable. I això no va en absolut en contra del que s'ha fet durant els darrers 8 anys a Girona, en absolut. Podem continuar el debat, crec que hem de combatre els residus, i que ho podem fer junts, malgrat no compartir exactament el mateix punt de vista.


Podem reduir els residus.
T'ajudem a fer-ho…
Cada vegada es generen més residus. Fa 15 anys cada persona generava aproximadament 1 kg de deixalles diàries. Ara, ja són 1,7 kg. Els costums i els hàbits de consum han canviat molt. Es consumeix més quantitat de productes i n'hi ha més d'embolcallats, i també, productes més tòxics i de composició més complexa. Els recursos naturals són limitats i, si tota la població mundial consumís de la mateixa manera, caldrien 3 planetes com la Terra! Els residus representen un dels problemes ambientals més importants, consumeixen recursos, contaminen i generen grans despeses. Davant d'aquesta situació, què podem fer? Reduir la quantitat de residus. Minimitzar-ne la toxicitat. Generar aquells residus que causin menys impacte ambiental. Allargar la vida dels productes. Fomentar la cultura del reciclatge. Si els nostres hàbits tenen en compte el reciclatge i la reducció de residus, cada persona pot generar aproximadament 400 grams menys de residus diaris!

En aquest web et proposem 12 consells per ajudar-te a reduir residus en la teva activitat quotidiana.