dijous, 5 d’abril del 2012

L'estafa pressupostària es consuma

Ja hem conegut els números dels pressupostos de l'Estat espanyol, i pel que fa a Girona sembla ser que la construcció de l'estació provisional del TAV i les obres de connexió amb l'actual estació xuclaran tota la inversió, que voreja els 37M€. La connexió del TAV (que diuen que ha d'arribar a Girona a finals de 2012 o a principis de 2013) amb l'estació actual ja ha estat licitada i serà, per tant, la prioritat. I així ho han celebrat els principals partits, especialment CiU i PP, la dreta governant, que ja baveja amb l'arribada de l'alta velocitat a Girona.

Portem 10 anys sentint les excel·lències i meravelles de l'alta velocitat, que segons els seus defensors suposarà un revulsiu econòmic per la ciutat i un instrument de projecció i progrés sense precedents. Probablement la dreta governant ja frisa per inaugurar la criatura, entre fotografies i glamur. Es clavaran cops de colze per sortir a la foto d'inauguració d'un tren d'alta velocitat que només uns pocs utilitzaran. Uns pocs enfront d'una gran majoria social que ens ho mirarem amb cara de circumstàncies mentre veiem un tren convencional (el vertaderament útil) que cau a trossos i s'ensorra.

Probablement la manca de partida per al tren convencional que s'ha reflectit en aquests pressupostos és una de les estafes més sonades que l'Estat (amb la connivència del PSC, PP i CiU) ha perpetrat contra la nostra ciutat. L'Estat, els grups de pressió i els partits del sistema es van dedicar a prioritzar l'alta velocitat, malbaratant una milionada (en despeses de construcció i manteniment) en un tren de luxe que només una petita minoria utilitzarà.

El convencional mai ha estat la prioritat, ni ho era del PSC ni ho és ara. Només cal veure les reaccions de l'Alcalde de la ciutat i del principal partit de l'oposició (ja no diguem del PP, que està encantat). Així doncs, l'Estat ha consumat l'estafa i ha confirmat que les nostres comarques i el conjunt dels territoris catalans no ocupen cap lloc prioritari, ans al contrari. Però això ja ho sabíem, i no m'empasso que ara surtin alguns a fer-se l'innocent i el despistat.

Amb tot, cal recuperar l'esperit d'unitat de ciutat i donar resposta al cabreig popular que s'ha desfermat. Només així podrem desvetllar una resposta ciutadana contundent i a l'alçada de les circumstàncies. Hem de fer costat als veïns de la nostra ciutat i per això cal convocar l'Audiència Pública ferroviària i donar la cara.