dijous, 5 de juliol del 2012

Comissions informatives

Aquesta setmana he participat en diferents comissions informatives per preparar el ple de l'Ajuntament de Girona de dilluns que ve. A continuació us en faig arribar un resum:

Comissió informativa d'Alcaldia

Va celebrar-se el dilluns 2 de juliol a les 6 de la tarda i l'únic punt de l'ordre del dia va ser la presentació de la nova ordenança de civilitat. Portarà cua, i molta, perquè des del meu punt de vista és la plasmació de l'obsessió conservadora de CiU i els sectors afins (PP, sectors reaccionaris de l'església, sectors econòmics durs...) en una recull legislatiu que regularà les nostres vides. Quan disposi de la còpia digital la penjaré al blog i tothom ho podrà jutjar directament. El grau de regulació és molt extens i arriba fins a nivells de paroxisme. Es debatrà al Ple per a la seva aprovació inicial i estic convençut que ja ho tenen tot pactat i repactat amb el PP; com a molt estaran disposats a negociar algun punt i rebaixar-lo tímidament.

A la mateixa Comissió vaig preguntar sobre el Mercat del món, l'esdeveniment gastronòmic que se celebrava anualment a l'estiu en el marc del defenestrat Festival de Músiques Religioses. En un Ple l'Alcalde va dir que s'estava buscant un emplaçament alternatiu; doncs bé, amb bones paraules i moltes dosis de diplomàcia se'm va dir que no s'havia pogut gestionar el tema i que, per tant, aquest any no es podrà realitzar el Mercat del món. Les explicacions les donava alternativament el gerent de l'Ajuntament i el propi alcalde. Evidentment l'entitat afectada no ho veu de la mateixa manera....

Comissió de Promoció i Ocupació

S'hi van debatre diferents temes però en destaca un, la presentació d'una nova normativa que regularà bars, restaurants i locals de la ciutat. La regidora Marta Madrenas i el regidor d'Urbanisme i portaveu del grup municipal de CiU, Carles Ribas, anaven explicant els detalls de la nova normativa. Argumenten que l'antiga ordenança havia quedat desbordada per les noves normatives de rang superior i que calia fer-ne una adaptació. D'aquí la nova ordenança, que recull les novetats i aporta les eines necessàries per ordenar el Barri Vell i la ciutat en matèria de restauració i oci.

Vaig treure el tema que diferents locals del Barri Vell han rebut visites d'inspectors i agents de la policia municipal i vaig preguntar si tenia alguna cosa a veure amb aquestes noves normatives que s'estan tramitant. La regidora em va respondre amb vehemència que no. També vaig també traslladar-li la preocupació d'alguns agents del sectors pel que fa a l'enduriment legislatiu i que molts d'ells no havien rebut encara la visita de cap nou regidor. Va respondre'm encara amb més vehemència que no era cert i que s'havia reunit amb les diferents associacions d'hostaleria, com ara Girona Radial i una altra en la qual hi havia el Didal. Em reservo les conclusions i opinions, que exposaré al Ple de dilluns.

Comissió de Ciutadania

La comissió està integrada pel regidor de Mobilitat i Via Pública, Joan alcalà, i pel regidor de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega. Fàbrega va exposar un pla que preveu ordenar el sector de la telefonia mòbil i les antenes que hi ha a la ciutat. Noves normatives i tecnologies han transformat aquest sector i cal reordenar-lo per tal de reduir impactes visuals, i sobretot minimitzar la contaminació radiofònica que afecta la salut de les persones. Fàbrega va explicar que una major cobertura (amb antenes més petites, més potents i més ben repartides per la ciutat) ajudarà a reduir el risc d'afectació a la salut, que certament hi és. Sembla ser que quan hi ha poca cobertura els aparells de telefonia mòbil son més actius buscant senyal i en aquest procés augmenta el risc per a la salut.

Per la seva banda Joan alcalà va presentar els resultats d'un estudi sobre la qualitat de l'aire a Girona, que en termes globals ha empitjorat. La tècnica i cap d'àrea va explicar algunes característiques de l'estudi, que es fa períodicament en diferents punts de la ciutat. Els llocs de la ciutat (que han estat controlats) amb pitjor nota són la Ronda Ferran Puig i el carrer de la Rutlla. Sembla ser que el mapa semafòric de la ciutat, afegit a l'estretor d'alguns carrers, agreugen la problemàtica.