dimecres, 1 d’agost del 2012

S'ha acabat la democràcia: manen els mercats! (I)

En aquests moments, en què la prima de risc ha vorejat els 600 punts i ha fet anar de corcoll a tot un continent, sobta que encara hi hagi tot un teixit institucional que suposadament representa la sobirania popular, expressada a través de les urnes, quan és una evidència que això de la democràcia liberal és ja una simple fal·làcia.

Les institucions, tal i com funcionen actualment, són una corretja de transmissió d'un sistema capitalista que les necessita per legitimar-se. Han esdevengut ineficaces i al servei dels mercats, que les tutela i controla. Tanmateix, i ho dic des de la meva condició de regidor electe a l'oposició de l'Ajuntament de Girona, cal capgirar les coses i deixar clar que la presència en les institucions no ha d'esdevenir un fi en si mateix, sinó un simple instrument per combatre les desigualtats. Per això ens cal, des d'aquestes mateixes institucions, emetre una  crítica diàfana i sense contemplacions a l'actual sistema que regeix la vida de centenars de milions de persones. Ha arribat el moment de parlar clar.

No som a les institucions per gestionar aquest sistema polític i econòmic, sinó per servir al nostre poble, i això passa per iniciar un procés de ruptura i transformació, en el qual les institucions han d'estar al servei de la ciutadania i no dels maleïts mercats.  Els homes i dones militants de la CUP no som amics de les butaques i les catifes vermelles; hem fet la promesa d'estar al servei del nostre poble i per això ens enfrontarem als mercats, a Madrid, o a la nostra burgesia; i  ho farem per qualsevol mitjà. La lluita institucional és només una part de la nostra acció, el que pretenem no és acomodar-nos-hi, sinó ser altaveu de les lluites del carrer, i posar les institucions al servei de les classes populars, a través de maneres més ètiques i participatives de fer política institucional.