dilluns, 5 d’agost del 2013

Via Catalana: per la independència i la justícia social

S'apropa l'Onze de Setembre, i un nou repte es dibuixa a l'horitzó. Enguany, una gran cadena humana dibuixarà a Catalunya, i a part del País Valencià, Catalunya Nord i les Illes una gran comunitat humana que aposta per l'emancipació. Una bona notícia que visualitzarà que la catalanitat no es limita a les quatre provincies principatines.

En uns temps on domina l'individualisme, la cobdícia i el tansemenfotisme, és un raig d'esperança que tot un país es mobilitzi per un ideal col·lectiu, un repte compartit per milions de persones. l'ANC és qui ha vehiculat la proposta i a hores d'ara hi ha milers de voluntaris treballant incansablement arreu del país per tal que la cadena humana sigui un èxit. Èxit que tornarà a despertar l'interès de bona part de la comunitat internacional i que ens pot empènyer amb força cap a un horitzó de llibertat nacional.

Per això, l'esquerra independentista ha treballat de valent per donar contingut social a la cadena i des de la pluralitat organitzativa del país s'ha apostat per sumar esforços amb col·lectius, entitats i persones que a priori no es proclamen independentistes però que aposten pel dret a decidir i sobretot per la voluntat de construir comunitat humana en un país que no vol perdre drets socials i humans.

Era imprescindible dotar de contingut social la cadena humana, entre d'altres coses perquè hi ha cada cop una majoria més nombrosa que no entén l'alliberament nacional sense l'alliberament social (jo en sóc un!) A Barcelona, Procés Constituent s'afegirà a la cadena humana i encerclarà l'edifici de la Caixa com a símbol de denúncia del poder financer que roba la sobirania nacional i popular al poble. I a Girona, la XDS encapçalarà un encerclament a l'edifici de l'hospital Trueta, per denunciar les retallades i reclamar un país lliure i just socialment.

Algunes veus ja han denunciat que les cadenes humanes socials paral·les restaran força a la cadena "oficial" però a mi això em sembla simplement una petita ximpleria. Precisament del que es tracta és de sumar gent, i cal valorar positivament que gent que no se sent atreta pel discurs nacional "neutre" socialment parlant de l'ANC, es troba més còmode participant en espais on el discurs social és prioritari. El poble català és divers i plural i cal trobar espais on poder canalitzar les protestes socials que cada cop s'expressen amb més força i majoria al nostre país. La cadena humana social de l'Onze de setembre és una oportunitat única per conjuminar discurs nacional i social.

Per tant, endavant amb la cadena humana, endavant amb la lluita i endavant cap a la independència per canviar-ho tot!