dilluns, 5 d’agost de 2013

Via Catalana: per la independència i la justícia social

S'apropa l'Onze de Setembre, i un nou repte es dibuixa a l'horitzó. Enguany, una gran cadena humana dibuixarà a Catalunya, i a part del País Valencià, Catalunya Nord i les Illes una gran comunitat humana que aposta per l'emancipació. Una bona notícia que visualitzarà que la catalanitat no es limita a les quatre provincies principatines.

En uns temps on domina l'individualisme, la cobdícia i el tansemenfotisme, és un raig d'esperança que tot un país es mobilitzi per un ideal col·lectiu, un repte compartit per milions de persones. l'ANC és qui ha vehiculat la proposta i a hores d'ara hi ha milers de voluntaris treballant incansablement arreu del país per tal que la cadena humana sigui un èxit. Èxit que tornarà a despertar l'interès de bona part de la comunitat internacional i que ens pot empènyer amb força cap a un horitzó de llibertat nacional.

Per això, l'esquerra independentista ha treballat de valent per donar contingut social a la cadena i des de la pluralitat organitzativa del país s'ha apostat per sumar esforços amb col·lectius, entitats i persones que a priori no es proclamen independentistes però que aposten pel dret a decidir i sobretot per la voluntat de construir comunitat humana en un país que no vol perdre drets socials i humans.

Era imprescindible dotar de contingut social la cadena humana, entre d'altres coses perquè hi ha cada cop una majoria més nombrosa que no entén l'alliberament nacional sense l'alliberament social (jo en sóc un!) A Barcelona, Procés Constituent s'afegirà a la cadena humana i encerclarà l'edifici de la Caixa com a símbol de denúncia del poder financer que roba la sobirania nacional i popular al poble. I a Girona, la XDS encapçalarà un encerclament a l'edifici de l'hospital Trueta, per denunciar les retallades i reclamar un país lliure i just socialment.

Algunes veus ja han denunciat que les cadenes humanes socials paral·les restaran força a la cadena "oficial" però a mi això em sembla simplement una petita ximpleria. Precisament del que es tracta és de sumar gent, i cal valorar positivament que gent que no se sent atreta pel discurs nacional "neutre" socialment parlant de l'ANC, es troba més còmode participant en espais on el discurs social és prioritari. El poble català és divers i plural i cal trobar espais on poder canalitzar les protestes socials que cada cop s'expressen amb més força i majoria al nostre país. La cadena humana social de l'Onze de setembre és una oportunitat única per conjuminar discurs nacional i social.

Per tant, endavant amb la cadena humana, endavant amb la lluita i endavant cap a la independència per canviar-ho tot!


6 comentaris:

Unknown ha dit...

Jo soc membre de l'ANC i també del Procés Constituent. Trobo poc encertada aquesta convocatòria per diversos motius:

1. Ha estat una decisió imposada des de dalt sense consensuar-la. Començem malament en un procés que se suposa que ha de partir de la base i anar de baix a dalt.

2. La Caixa no és l'entitat financera més adequada per la protesta. La Caixa ha perdut l'esperit fundacional i avui s'sembla molt a un banc. El que s'ha de fer amb La Caixa és que recuperi l'esperit fundacional. A més La Caixa és fonamentalment d'origen català. En canvi hi ha bancs com el Santander i el BBVA que són bancs totalment depredadors i a més que són espanyols. Aquesta acció s'hauria d'haver fet contra bancs espanyols i depredadors. No contra una caixa catalana que s'ha desviat de l'esperit fundacional però que es pot recuperar.

3. A mi m'hauria agradat anar a les dues activitats. Pel capbaix ho podrien haver organitzat al matí perquè qui vulgui pugui anar a les dues.

4. La força de la cadena d'enguany no és només l'acte i el seu impacte. La força és que la ANC disposarà d'una xarxa de contactes i d'una estructura organitzativa capaç de mobilitzar 500.000 persones. Qui no s'apunti a la cadena no haurà donat les dades a la ANC i quan calgui mobilitzar-se per altres accions més dures que la cadena la ANC no les podrà coordinar. Per exemple 500.000 persones retirant simutlàniament els seus diners dels bancs poden provocar molt mes pànic a les institucions financeres que no pas una cadena que encercli La Caixa.

joan saez ha dit...

Tens tota la raó. Jo seré a Esplugues amb una colla de companys. Simpatitzo amb la CUP, el Procés i IperC (sóc antic simpatitzant del PSAN i de NE). La Independència és l'eina que ens ha de servir per canviar-ho tot. Gracies

joan saez ha dit...

Tens tota la raó. Jo seré a Esplugues amb una colla de companys. Simpatitzo amb la CUP, el Procés i IperC (sóc antic simpatitzant del PSAN i de NE). La Independència és l'eina que ens ha de servir per canviar-ho tot. Gracies

xispatilla ha dit...

Hola Jordi,

Respecte a la cadena humana tinc un espècie de càrrec de consciència per no haver-me apuntat però és que no acabo de tenir-ho clar i agrairia que em donessis una mica de llum a veure si canvio de parer. No cal que em convencis, només que em donis arguments per poder valorar-ho.
L'any passat l'esquerra independentista per la manifestació de la Diada que va convocar a Barcelona l'ANC, va decidir no assistir doncs el lema que havien proposat no era el més addient i per això es va fer una manifestació paral·lela tal i com s'havia fet sempre.
Tothom va criticar molt la postura de la CUP i d'altres formacions titllant-nos de separatistes i que no estaven per la feina, que aquí el que era prioritari era aconseguir la independència i després ja veuriem com es feia.
Des de les hores, l'ANC cada cop m'ha fet més pudor a CIU i em sorprén que aquest any l'esquerra independentista sí que es sumi a una cadena humana que si bé és una cosa molt maca, no deixa de ser una estela de fum perquè res no canvïi i inclús certs partits polítics es posin medalles sota l'aplaudiment de total la resta.
Bé, aquest és el meu parer i tinc la sensació de que si formo part de la cadena m'estaré venent a uns ideals que no son els meus, és clar que vull la independència del meu país però també vull que les coses canvïin. Ser independents per seguir exactament igual no em convenç.
Gràcies per aguantar la parrafada i si et sembla que m'has de dir alguna cosa doncs estaré encantada de llegir-la i valorar-la com es mereix.

Viky

Enric Gironés ha dit...

Bones, només volia saludar-te i dir-te que pots comptar amb mi per a qualsevol cosa, també voldria formar part de la CUP, però no se com fer-ho, així que si pots fer.me cinc cèntims t'ho agraïré.
Ja veus que no se escriure gaire bé el català, procuraré millorar. Una abraçada i fins aviat !!

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Gràcies a totes i tots pels vostres comentaris. Tots molt interessants.