diumenge, 26 d’octubre del 2014

Ordenances Fiscals 2015, entre la tecnocràcia i el capitalisme

Demà dilluns 27 d'octubre a les 5 de la tarda es debatran i aprovaran inicialment al Ple de l'ajuntament de Girona les Ordenances Fiscals per a l'any 2105, és a dir, el total d'impostos, taxes i preus públics que l'ajuntament cobrarà als ciutadans i ciutadanes de Girona. El Ple com sempre passa desapercebut en una mena de rutina institucional que ja ha interioritzat que ni la participació, ni la transparència, ni la necessitat d'escriure unes noves regles del joc no calen.

No estem parlant d'una qüestió menor, estem parlant ni més ni menys dels ingressos que obté l'ajuntament per la via de càrrega fiscal. I aquest és un debat que en plena crisi del capitalisme caldria abordar de forma més oberta, participativa i transparent. Passa però que restem atrapats enmig d'un sistema capitalista injust que no vol ni sentir a parlar de progressivitat fiscal i justícial social; i passa també que la tecnocràcia (una densa malla de funcionaris i lleis que dificulten qualsevol canvi) ho té tot lligat i ben lligat.

El debat de demà ja està dat i beneït perquè CiU ha arribat a un acord amb el PSC, el PP i els trànsfugues (perdó, no adscrits) i entre abstencions i vots a favor, en Puigdemont passarà la prova còmodament i sense més estridències. Les Ordenances Fiscals del 2015 seran continuistes dels últims 5 anys. Tripartit i convergents han bastit un sistema on ni la progressivitat fiscal ni la fiscalitat ambiental juguen un rol destacat en l'acció de govern.

Ningú vol parlar de qüestions cabdals com ara l'evasió fiscal, com ara l'injust sistema fiscal de l'estat espanyol. Ningú vol parlar de participació real i empoderament ciutadà. I així ens va. Les Ordenances Fiscals s'aprovaran però continuarem atrapats en la perillosa teranyina del capitalisme injust i la tecnocràcia. Espero que algun dia tècnics (secretaris, interventors, tècnics...) es puguin asseure a donar la cara davant la ciutadania i puguem plantejar un debat en tota la seva dimensió.