dijous, 4 de desembre del 2014

Enmig del fullam


La llevantada que aquests dies ha convertit el Ter en un riu poderós i respectat ha omplert la ciutat de Girona de milions de fulles. Les fulles s'acumulen en molts carrers i es poden arribar a convertir en planxes relliscoses que poden donar més d'un ensurt a vianants i transeünts.


Aquests dies sovintegen les queixes de veïns que han vist els seus carrers folrats d'una densa catifa de fulles provinents dels arbres. La tardor ha fet el seu efecte, tard però l'ha fet, i la llevantada ha donat el cop definitiu.

La ciutat de Girona té milers d'arbres que ornamenten els carrers. Els arbres tenen molts avantatges i beneficis per a la ciutat. Projecten ombra a l'estiu, absorbeixen diòxid de carboni i d'altres particules contaminants provinents del trànsit motoritzat, renoven l'oxigen, son refugi d'ocells i generen paisatge en uns entorns urbans hostils, esmorteixen el soroll dels cotxes i donen sensació de vida. Per tant, els avantatges de tenir arbres a la ciutat son molt i molt grans, seria impensable tenir una ciutat sense arbres.

La qualitat de vida que generen els arbres compens de llarg els perjudicis i efectes col·laterals que puguin tenir. Les fulles, les branques i les arrels son els elements que poden generar problemes puntuals a la ciutat, però amb una bona planificació i sobretot amb educació ambiental podem fer front sense cap mena de problema a aquests petits problemes sense gaire importància.

El tema de les fulles simplement necessita un reforç de personal a la tardor. L'empresa Girona+Neta hauria de reforçar la plantilla amb unes quantes hores per tal de poder fer front a l'acumulació de fulles en algunes zones de la ciutat. També caldria definir algunes zones de Girona on hi ha els punts més crítics. La ciutat és gran i paguem impostos per a tenir serveis, però resulta que les empreses privatzades que presten aquests serveis practiquen l'explotació laboral i els treballadors no arriben a tot arreu. Si l'empresa  en comptes de mirar pels beneficis mirés més per la ciutat i els drets dels treballadors segurament tindriem menys problemes.

D'altra banda, també  penso que la ciutadania podriem assumir part d'aquesta tasca escombrant les zones de davant de casa nostra on s'acumulin més les fulles. I si tinguéssim capacitat per abocar les fulles en zones naturals per tal que es converteixin en compost seria perfecte.